Paikalliset

Tuore ilmajokelainen kansanedustaja Juha Mäenpää sai kummiyrittäjäkseen puualan mikroyrittäjän

Juha Mäenpää pääsi Pekka Harjulan avuksi klapiurakkaan haastattelun jälkeen.

Matias Helinko

Huissin kylässä istuu pirtin pöydän äärellä useimmille ilmajokelaisille tuttu kaksikko. Puualan yrittäjä ja Ilmajoen yrittäjien puheenjohtaja Pekka Harjula ja tuore ilmajokelainen kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) ovat myös toisilleen tuttuja. Tällä kertaa syy tapaamiseen on kuitenkin uusi. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueelta valituille kansanedustajille nimettiin omat nimikkoyrittäjät, joiden on tarkoitus välittää tietoa alueen yrittäjyydestä: yrittäjän arjesta ja elämästä.

Varsinaista kummiyrittäjätapaamista miehet eivät ole vielä ehtineet järjestää, eivätkä näin yrittäjien huolet ole vielä kantautuneet tuoreelle kansanedustajalle. Toisaalta, eduskuntakausi on vasta aluillaan, ja aikaa keskusteluille on neljä vuotta.

Mäenpää myöntää alkuun epäilleensä tarvetta kummitoiminnalle. Mutta tullessaan itse Suomen yrittäjien lobbaamaksi, alueellisenkin yhteistyön merkitys avautui.

– Kyllä tämän idea on auennut minulle ja olen ihan tyytyväinen, että tällainen on järjestetty. Uskon, että molempien on helppo lähestyä toisiaan, jos tulee jotakin asiaa mieleen. Ja ainakin itse tunnen ja tiedostan oman rajallisuuteni ja otan kyllä ihan mielelläni tietoa, apua ja näkemyksiä vastaan, Mäenpää pohtii tulevaa.

Huolia ja murheita kysyttäessä Harjulan viesti kansanedustajalle vastaa pitkälti valtakunnallisen ja alueellisen yrittäjäjärjestöjen reaktiota hallitusohjelmaan.

Suomen yrittäjät näkivät hallitusohjelmassa tuoreeltaan sekä hyviä että huonoja uutisia: ”Yrittäjien ja yrittäjyyden edellytysten parantamista olisi tarvittu, mutta hallitusohjelma on parempi kuin alun perin pelättiin”.

Yrittäjien omassa listauksessa oli tärkeää, että pieniä ammatin- ja elinkeinoharjoittajia koskeva yrittäjävähennys säilytettiin nykyisellään, ja listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverotusta ei kiristetty. Huonona sen sijaan pidettiin kotitalousvähennyksen muutoksia.

Harjula haluaisi puolustaa erityisesti pk-yrityssektorilla toimivia, kaikkein pienimpiä mikroyrittäjiä. Yksinyrittäviä suomalaisia, kuten hän itse.

– Se on aika iso osuus, jonka pk-yrittäjät työllistävät, ja yksinyrittäjät itsensä. Se sektori täytyy ottaa päätöksenteossa huomioon, että toimintaedellytykset säilyvät.

Varmin yhteinen näkemys Mäenpään kanssa löytyy juuri pk-yrittäjien asemasta. Myös Mäenpää kaipaa pk-yrittäjille vahvempaa ääntä kolmikannan pöytään.

– Kyllä pk-yrittäjän ääni pitää saada kuulumaan. [...] Pienten yritysten pitäisi saada sopia paikallisesti niitä omia yrityksensä asioita, Mäenpää toteaa.

Harjula kaipaisi paikallisen sopimisen lisäksi helpotusta mikroyrityksille ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

– Paikallinen sopiminen on todella pienelle pk-yritykselle aivan elinehto ja ensiarvoisen tärkeä. Toinen on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. Se on niin suuri kynnys sen ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. Että löytää sellaisen työntekijän, josta on työhön, tai jos epäonnistuu rekrytoinnissa, hänet pystyy myös vaihtamaan pois, Harjula perustelee.

Hallitukselta on näillä näkymin tulossa helpotusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Yksinyrittäjän riskiä madalletaan luomalla hallinnoltaan mahdollisimman kevyt tuki. Rekrytukeen ja palkkaamiseen on budjetoitu 25 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat