Puheenaihe

Joka neljäs nuori aikuinen ollut rattijuopon kyydissä – Lähes 40 prosenttia kyytiläisistä ei yritä estää päihtynyttä kuljettajaa

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Joka neljäs alle 35-vuotias on ollut päihtyneen kuljettajan kyydissä, selviää kolarikorjaamo Autoklinikan teettämästä kyselytutkimuksesta.

– Minut yllätti, että osuus on näin suuri. Päihtyneenä ajamisen tai päihtyneen kyydissä matkustamisen ei pitäisi olla vaihtoehto koskaan, kun suunnitellaan paikasta toiseen liikkumista, sanoo Autoklinikan työnjohtaja Janne Mouhu.

Kyselytutkimukseen vastanneista yli 65-vuotiaista puolestaan vain joka kymmenes kertoo olleensa joskus päihtyneen henkilön kyydissä.

39 prosenttia kaikista päihtyneen kyydissä olleista ei kertomansa mukaan tehnyt mitään kuljettajan estämiseksi. Kun yli 65-vuotiaista toimettomaksi jäi 57 prosenttia, alle 35-vuotiaissa vastaava osuus oli 31 prosenttia.

– Ainoa oikea tapa puuttua alkoholia nauttineen ajamiseen on ottaa häneltä avaimet pois, oli kyseessä kuka tahansa. Kannattaa muistaa, että vastuu on kaikkien yhteinen. Kun päihtynyt henkilö suunnittelee kuskihommia, on muiden toimittava järjen äänenä, Mouhu sanoo.

Mouhu muistuttaa, että juhannuksena kannattaa tehdä suunnitelma etukäteen myös yllättävien kyytitarpeiden varalle.

– Kannattaa sopia aina hyvissä ajoin, miten toimitaan, jos grillimakkara loppuu kesken tai saadaan ajatus tansseissa piipahtamisesta. Jos kävely ei tule kyseeseen, liikkumiseen tulisi käyttää julkista liikennettä, taksia tai hankkia kyyti selväpäiseltä kuljettajalta.

Tilastojen mukaan liki puolet kohtalokkaista rattijuopumusonnettomuuksista ajetaan touko–elokuussa. Vuonna 2018 poliisin tietoon tuli noin 19 000 rattijuopumustapausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat