Puheenaihe

Uudenvuoden ruuhkassa välikohtaus Päärautatieasemalla – vartijat saivat nyt tuomiot ja yli 10 000 euron laskut

Uudenvuoden yön työvuoro tuli kalliiksi kahdelle nuorelle vartijalle, jotka tuomittiin junamatkustajan pahoinpitelystä.

Jussi Vehkasalo

Helsingin hovioikeus piti ennallaan kahden alle 30-vuotiaan järjestyksenvalvojan käräjillä saaman tuomion junamatkustajan pahoinpitelystä. Pahoinpitely tapahtui uudenvuoden yönä vuonna 2016 Helsingin rautatieasemalla.

Tilanne alkoi ruuhkaisella junalaiturilla, jossa junaan matkalla ollut mies kadotti vaimonsa väkijoukkoon. Kertomansa mukaan mies huuteli vaimonsa perään, kun häneen käytiin kiinni.

Miehen seuraava muistikuva oli se, että hän makasi maassa ja kaksi vartijaa huusivat hänelle ja väänsivät hänen käsiään selän taakse.

Tapahtuman jälkeen miehellä ilmeni kipua ja särkyä, mustelmia, ruhjeita ja solisluun murtuma.

Vartijoiden mukaan mies kävi junalaiturilla pystypainia naispuolisen konduktöörin kanssa, joten toinen vartijoista meni tilanteeseen väliin.

Vartijoiden mukaan mies huusi ja käyttäytyi aggressiivisesti, joten hänet vietiin maahan ja käsiraudoitettiin. Toinen vartija kertoi menneensä työkaverinsa avuksi siinä vaiheessa, kun mies rimpuili maassa.

Hovioikeudessa kuultiin uutena todistajana kolmattakin vartijaa, joka kertoi seuranneensa tilannetta etäältä.

Kiinnioton tehnyt vartija täytti tapahtuneesta ilmoituksen, jossa voimakeinojen käytön perusteeksi on rastittamalla merkitty paikalta poistaminen, kiinniottamisen toimittaminen, kiinniotetun tarkastaminen ja kiinniotetun siirtäminen.

Hyökkäyksen torjumista koskevaa kohtaa ei ole merkitty rastilla.

Kuvaus tilanteesta -kohtaan vartija oli kirjoittanut, että oli havaittu aggressiivisesti käyttäytyvä mies, joka oli yrittänyt tulla väkisin jonon ohi ja että henkilö oli myös yrittänyt tulla VR:n henkilökunnasta väkisin läpi näyttämättä lippua.

Videotallenteesta näkyy, kuinka mies liikkui tiiviin väkijoukon läpi kohti laituria. Laiturilla konduktööri näyttää tarttuvan mieheen, jonka seurauksena mies näyttää horjahtavan.

Samanaikaisesti vartija kiskaisee miehen nopealla liikkeellä kauemmas konduktööristä, jolloin toinen vartija lähtee kaksikkoa kohti. Sen jälkeen videotallenteesta ei näe tapahtumien kulkua 26 sekuntiin, kunnes kuvakulma vaihtuu.

Kuvasta näkyy, kuinka mies makaa laiturilla vatsallaan ja vartijat laittavat hänelle käsirautoja siten, että miehen ylävartalo nousee maasta. Mies liikuttaa jalkojaan muutaman kerran.

Käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten molemmat vartijat miehen pahoinpitelystä. Kiinnioton aloittanut vartija sai tuhannen euron sakon ja apuun tullut vartija 240 euron sakon.

Vartijat määrättiin maksamaan yhteisvastuullisesti miehelle kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta yhteensä 2 000 euroa.

Miehen vaatimus lähes 6 000 euron kärsimyskorvauksesta hylättiin suomalaisen oikeuskäytännön vastaisena.

Vartijat velvoitettiin myös korvaamaan miehelle lääkärin vastaanottokäyntimaksu 280 euroa sekä hänen oikeudenkäyntikulujaan 4 166,40 eurolla.

Vartijat valittivat asiasta hovioikeuteen. Miehen kiinniottanut vartija sanoi tehneensä vain työtään ja suojellessaan konduktööriä. Toinen vartija sanoi täyttäneensä velvollisuuttaan auttaessaan kollegaansa kiinniotossa.

Molemmat vakuuttivat noudattaneensa Poliisihallinnon ohjeita. He vaativat pahoinpitelytuomionsa alentamista korkeintaan vammantuottamukseksi, sekä valtiota korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Pahoinpidelty mies vaati hovioikeutta hylkäämään vartijoiden valitukset.

Hovioikeus käsitteli vartijoiden valitukset, ja pitäytyi käräjien antamassa tuomiossa. Lisälaskua heille tuli uhrinsa oikeudenkäyntikulujen korvausmääräyksenä 4 185,62 euroa ja valtiolle todistelukustannuksina 44, 40 euroa. Vartijoiden vaatimukset heidän omien oikeudenkäyntikulujensa osoittamisesta valtiolle hylättiin.

Tuomioistuimen mukaan vartijat toimivat yhdessä ja syyllistyivät yhteistuumin miehen pahoinpitelyyn.

Videotallenteen perusteella vartijoilla ei ollut syytä käydä mieheen kiinni voimalla ja he ylittivät toimivaltansa työtehtävässään.

Vartijoiden työnantaja Avarn Security Oy ei ole antanut asiassa lausumaa, vaikka hovioikeus varasi sille erikseen siihen tilaisuuden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat