Paikalliset

Idea Seinäjoen padel-kentästä syntyi vuosi sitten Provinssissa – Kenttä avataan vielä kesäkuussa, lupaa yrittäjä

Padel or Die! Oy:n Teemu Uotila kertoin kesällä Seinäjoen Sanomien haastattelussa, yrityksen tarkoituksena olisi tehdä Seinäjoelle myös sisäkentät.

Matias Helinko

”Padel on mailapeli, jossa yhdistyy tenniksen ja squashin ominaisuudet. Se on hauska ja sopivan haastava laji kunnon kohottamiseen ja soveltuu kaiken tasoisille harrastajille. Koska lajia pelataan aina nelinpelinä, se on myös hyvin sosiaalinen laji.”

Padel on lajina Suomessa vielä suhteellisen tuntematon. Siksi lajiliitto myös hyvin selkeästi joutuu sivuillaan esittelemään uuden tulokkaan.

Seuraavaksi laji tuodaan Seinäjoelle ja Uimahalli-Urheilutalon takamaastoon. Seinäjoki on Suomen 20. kaupunki, jonne rakennetaan padel-kenttä. Pohjat ja betonivalut on tehty, seuraavaksi nousee lasiset seinät.

– Olemme luvanneet, että kesäkuussa pelataan. Ainakin toinen kenttä valmistuu vielä tällä viikolla, padel-kenttää kaupunkiin rakentava Padel or Die! Oy:n Teemu Uotila kertoo aikatauluista.

– Ja uteliaita tulee olemaan paljon, luulen niin.

Kolmen osakkaan firma sai alkunsa vuosi takaperin Provinssin yhteydessä käydyissä kolmen kaverin keskusteluissa. Suuren yleisön tuntema mediapersoona Heikki Paasonen oli kysellyt pelimahdollisuuksia Seinäjoen alueella.

– Vakuuttelimme ensin Tarpion Janin kanssa, että on täällä padel-kenttä, mutta tarkemmin mietittyämme huomasimme, että ei täällä olekaan. Totesimme siinä, että sitten tehdään itse, Uotila nauraa.

Nyt aika tarkalleen vuosi myöhemmin kenttä siis valmistuu Provinssin jälkeisiin peleihin. Virallisia avajaisia vietetään myöhemmin heinäkuussa 27.7., jolloin kaikki on täysin valmista, ja Seinäjoelle tuodaan joukko tunnettuja kulttuuri-, viihde- ja urheiluvaikuttajia pelaamaan keskinäisen ”stadi vastaan lande” -turnauksen.

– Meillä on vähän tällainen ”stadi vastaan lande” -tyyppinen turnaus, jonne Heikki tuo mukanaan muutaman kovan tason padel-pelaajan, muutaman ex-kiekkoilijan ja nykyisen kiekkoilijan, ja meidän joukkueeseen tulee muutama duudsoni. Myös muutaman musiikki-ihminen. Kerrotaan sitten tarkemmin lähempänä.

Uudet sivutoimiset yrittäjät eivät tehneet aloittaessaan perusteellista markkinakartoitusta, mutta lajin kasvuun heillä on suuri luottamus. Kenttien kokonaismäärä on Suomessa tällä hetkellä reilu 50 ja uusia rakennetaan nyt nopealla tahdilla.

– Meillekin on moni sanonut, että padel on uusi golf. Eli oikeasti nouseva trendilaji. Kun viime vuonna Suomessa oli noin 30 kenttää, niin tämän kesän jälkeen niitä on jo noin 150. Nyt oli jopa viimeinen hetki tehdä kenttä; joku olisi joka tapauksessa tehnyt, ellei me olisi lähdetty, Uotila arvioi.

– Padelista sanotaan myös, että se on maailman helpoin mailapeli oppia. Ja kun olemme kiertäneet eri keskuksia, niin olemme huomanneet, että laji todellakin sopii ihan kaikille.

Myös uusia suunnitelmia on jo vireillä. Seuraava hanke on hallin rakennuttaminen, joka saattaa Uotilan mukaan käynnistyä vielä kesäsesongin päättymistä.

– Tarkoitus olisi, ettei tämä jäisi ainoastaan tähän. Tarkoitus olisi tehdä Seinäjoelle myös sisäkentät ja sen jälkeen vielä jonnekin muuallekin päin vähän samalla konseptilla. Toivottavasti työt olisi käynnissä vielä ennen kuin kesän sesonki loppuu. Ennen vuoden vaihdetta saattaa päästä jo pelaamaan sisätiloissa.

Mikä padel?

Padel on mailapeli, jossa yhdistetään tenniksen ja squashin ominaisuuksia.

Padelia pelataan sääntöjen mukaan aina nelinpelinä.

Padel-kenttä muistuttaa pientä tenniskenttää, jossa on verkot, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät, joiden kautta saa ottaa kimmokkeen kuten squashissa.

Pelikentän pituus on 20 m ja leveys 10 m ja sen jakaa kahteen osaan verkko, jonka korkeus on keskellä 88 ja reunoilla 92 cm.

Latinalaisesta Amerikasta laji on kulkeutunut Pohjois-Eurooppaan laajemmin vasta viime vuosina. Suosio on lajiliiton lisääntymässä koko ajan, ja kenttiä rakennetaan nyt nopealla tahdilla.

Seinäjoen kenttien alusta on keinonurmea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat