Puheenaihe

SYL vaati opiskelijoille palkallista kesälomaa – Nyt SAMOK kommentoi kohua

Päivi Tuovinen

Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL kohahdutti maanantaina julkaisemalla paljon keskustelua herättäneen tiedotteen opiskelijoiden palkallisesta lomasta. Avauksella heräteltiin keskustelua perustulosta.

Tiedotteessa todettiin, että opiskelijan pitäisi saada kesällä vastikkeetonta tukea, jos hän ei saa oman alansa töitä.

Kyseessä on tärkeä aihe, josta on seurannut paljon väärinymmärryksiä ja hyvää keskustelua, kertoo ammattikorkeakouluopiskelijoita edustavan SAMOK:in puheenjohtaja Iiris Hynönen.

– Kyse oli enemminkin perustulosta ja levon mahdollistamisesta opiskelijalle kuin siitä, että opiskelijoille pitäisi saada lomarahaa, Hynönen kertoo.

SAMOK on SYL:in kanssa yhtä mieltä siitä, että opiskelijalla tulee olla mahdollisuus lepoon ja palautumiseen.

– Moni opiskelija tekee töitä myös lukuvuoden aikana. Järjestelmää tulisi muuttaa siten, että palautumiselle olisi tilaa. Ei ole työelämänkään etu, että ihmiset ovat jo valmiiksi uupuneita valmistuessaan, Hynönen toteaa.

Opiskelijajärjestöt nostivat sosiaaliturvan uudistuksen esiin keväällä yhteisessä eduskuntavaalikampanjassaan.

– Myös opiskelijat pitäisi tuoda sosiaaliturvan pariin. Oli kyseessä perustulo tai muu ratkaisu, pääasia on, että tukijärjestelmä mahdollistaisi kesälläkin toimeentulon, jos silloin ei saa töitä tai pysty tekemään opintoja, Hynönen sanoo.

Hynösen mukaan nykyinen jäykkä opintotukijärjestelmä johtaa kesäisin opintolainan nostamiseen.

– Jos kesätöitä ei saa eikä sopivia opintoja ole saatavilla, opiskelijan on käytännössä pakko velkaannuttaa itsensä kesällä ennen kuin voi saada toimeentulotukea, Hynönen sanoo.

SYL kirjoitti maanantaina tiedotteessaan, että ei ole järkevää resurssien käyttöä, jos yliopisto-opiskelija viettää kesänsä töissä, joka ei vastaa hänen opintojaan.

Hynösen mukaan kaikilla työelämätaidoilla on merkitystä, mutta ammattikorkeakouluopiskelijoilla työssäoppiminen korostuu.

– Työkokemuksella on aina oma arvonsa. On kuitenkin tärkeää hankkia työelämätaitoja ja oman alan osaamista muuallakin kuin luennoilla.

Hynösen mukaan opinnoilla ja kesätöillä voisi myös olla paremmin synergiaa esimerkiksi opintopisteiden muodossa.

– Jos saa mitä tahansa kesätöitä, se on tosi hyvä juttu, mutta myös loma on tärkeä asia opiskelijallekin, Hynönen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kohu opiskelijoiden oikeudesta palkalliseen lomaan – Näin kommentoi Vasemmisto-opiskelijat4.7.2019 09.55
Opiskelijajärjestö kimmastui esityksestä, jonka mukaan kesät pitäisi saada lepäillä tukien varassa – "Opintotuki ei ole tarkoitettu lomailuun"4.7.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat