Paikalliset

Ponit ottavat mittaa toisistaan Seinäjoella

Hilla-poni on hankittu vasta toukokuussa, joten Siiri Mäenpää joutuu vielä odottamaan, ennen kuin Hillan kanssa pääsee kilpailemaan.

Riina Haapala

Seinäjoen raviradalla ajetaan ensi tiistaina poniravit. Isompien hevosten raveihin verrattuna niissä on se ero, ettei poniraveissa pelata rahasta. Muuten säännöt ovat samat.

– Tämä on harrastustoimintaa, kertoo Heli Myllykoski, joka vastaa Seinäjoen ravikeskuksen poniravitoiminnasta.

A-kategoriassa ajavat kuskit saavat kortin 10-vuotiaana ja voivat ajaa 18-vuotiaaksi asti. A-kategoriaan kuuluvat shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on maksimissaan 107 senttimetriä. B-luokassa, jossa ponien maksimisäkäkorkeus on 130 senttimetriä, voi ajaa 12-vuotiaasta alkaen.

Jotta ponin voi viedä raveihin, sen täytyy osata käyttäytyä ja sillä tulee olla hyvä kunto.

– Nykyään ponit ovat hyvin valmennettuja, Myllykoski kertoo.

Maanantaina ravikeskuksella järjestettiin ponien mittaustilaisuus. Ilman sitä ei poni saa raveihin osallistua. Ennen mittausta muutamat ponit kävivät radalla. Kokenutta kilpaponia, 13-vuotiasta Amiraalia, ei enää tarvitse mitata, mutta se tuli radalle nuorempien kaveriksi. Toinen omistajista, 4-vuotias Lempi Jokela on vielä liian nuori ajamaan kilpaa, mutta hänen isoveljensä, 11-vuotias Leevi ajaa Amiraalilla ensi tiistain poniraveissa. Hevoset ja talli ovat tulleet tutuksi ”olosuhteiden pakosta”, kertoo äiti Riikka Seppänen.

– Meillä on neljä hevosta ja isä ajaa työkseen kilpaa. Oma poni on ollut nyt vuoden verran. Lempi treenaa ja veli Leevi ajaa kilpastartit, Seppänen kertoo.

Mittaukseen tuli ilmajokelainen Siiri Mäenpää ja poninsa Castanja November Rain, kutsumanimeltään Hilla. Marraskuussa 10 vuotta täyttävä Mäenpää on startannut vasta kaksi harjoituslähtöä, mutta aikoo kilpailemaan, kunhan poni on valmis.

Poni on hankittu vasta toukokuussa eikä sillä ole käyty vielä kertaakaan radalla. Mäenpää on kuitenkin kokenut harrastaja: ollut ponin selässä vuoden vanhasta asti ja ajanut viiden vuoden ajan.

– Ajaminen on parasta, Mäenpää toteaa.

Poniravit järjestetään Seinäjoen raviradalla tiistaina 16.heinäkuuta kello 18. Poniraveihin on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat