Puheenaihe

Suomessa paljastui massiivista operaatiota pyörittävä rahanpesuliiga – perusti tilejä ja pesi rahaa Eurooppaan 1,5 miljoonan euron edestä

Kuvituskuva.

Arkisto

Rajavartiolaitoksen tutkinta on paljastanut Irlannissa toimivan kansainvälisen väärennys-, petos-, ja rahanpesuliigan, jonka rikoksia on tehtailtu Suomesta käsin.

Rajavartiolaitos pääsi viime vuoden syyskuussa massiivista rikosoperaatiota pyörittävän ryhmän jäljille, kun romanialainen mies jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla väärä henkilöllisyysasiakirja hallussaan.

Tapauksesta käynnistyi Europolin ja Eurojustin välityksellä tiivis kansainvälinen yhteistyö Suomen ja Irlannin välillä.

– Paljastui, että ympäri Eurooppaa tehtyjen nettipetosten rikoshyötyä oli pesty Suomen kautta muualle Eurooppaan, erityisesti Irlantiin, noin 1,5 miljoonan euron edestä, kertoo tutkinnanjohtaja Juho Sillanpää.

Rikollisliigan jäsenet olivat perustaneet Suomeen viime vuonna kymmeniä pankkitilejä väärien henkilöllisyysasiakirjojen avulla.

– Tämän jälkeen he tekivät petoksia internetissä ja pyysivät maksun perustamilleen suomalaisille tileille. Kun nettipetoksen uhri oli suorittanut maksun, rahat nostettiin välittömästi pankkiautomaateilta muun muassa Irlannissa.

Irlannissa on tehty tutkintaan liittyen viime viikon aikana etsintöjä, joissa löytyi runsaasti vääriä henkilöllisyysasiakirjoja ja väärennysten valmistamiseen tarvittavaa välineistöä.

– Vääriä matkustusasiakirjoja käytetään laajasti myös muuhun kuin rajojen ylittämiseen laittomasti. Väärennysten tehtailu ja käyttö erilaisiin petoksiin on rikollisille tuottoisaa bisnestä, jolla voidaan rahoittaa järjestäytyneen rikollisuuden muuta toimintaa, Sillanpää muistuttaa.

Kolme romanialaista henkilöä on nyt saanut tuomiot toiminnasta. Myös Suomessa syyskuussa kiinni jäänyt mies on otettu kiinni Irlannissa. Hän oli vankilasta vapauduttuaan palannut Irlantiin jatkamaan rikollista toimintaa, rajavartiolaitos kertoo.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat