Puheenaihe

Tiesitkö? Muodikkaat "flip-flopit" voivat laukaista rajun vaivan – "Ei parane kipulääkkeillä ja levolla"

Fysioterapeutti Hanna Lehmonen näyttää kaksi venytystä, joilla voi helpottaa kantapääkipua. Kuvassa pohjevenytys. Pidä myös venytettävän jalan kantapää lattiassa. Tuo paino eteen ja tarkista, että varpaat osoittavat suoraan eteenpäin.

Petri Huhtinen

Yleisin syy aikuisten kantapääkipuun on plantaarifaskiitti. Sillä tarkoitetaan jalkapohjan kantakalvon rasitus- tai rappeumatilaa. Kipu paikantuu jalkapohjaan kantapään etupuolelle.

On arvioitu, että sitä potee ainakin noin 10 prosenttia ihmisistä jossakin elämänvaiheessaan.

Plantaarifaskiitista puhutaan usein kantakalvon tulehduksena. Sitä se ei kuitenkaan ole.

– Termi on vähän harhaanjohtava. Jos kipupisteestä otetaan koepala ja tutkitaan sitä mikroskoopilla, siitä ei löydy tulehdussoluja, sanoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Janne Sarimo Mehiläinen NEO:sta Turusta.

– Koska tulehdusta ei ole, kipeä kantapää ei parane tulehduskipulääkkeillä ja levolla. Lääkettä voi kyllä ottaa helpottamaan oireita.

Myöskään lepo ei ole ehdoton.

– Puhuisin relatiivisesta levosta. Esimerkiksi juoksijalla se voi tarkoittaa lyhyempiä matkoja tai harvempia juoksukertoja tai harjoituksen vaihtamista kävelyyn, Sarimo toteaa.

Plantaarifaskiitti on tyypillisesti keski-ikäisten ja sitä vanhempien vaiva.

4915786-n.jpg

Kuva: Henna Turunen

 

Plantaarifaskiitin syistä on erilaisia näkemyksiä, mutta yhtä tiettyä syytä ei ole löydetty.

– On arveltu, että se voisi johtua kantapäähän kohdistuvista toistuvista, pienistä repeämisistä. Normaalisti kudos korjaa niitä, mutta aina korjausmekanismi ei pysy mukana. Ja sitten syntyy kudosmuutoksia, Sarimo sanoo.

– Tavallista suurempi rasitus, ylipaino, jalkaterän asentovirheet ja sopimattomat jalkineet voivat altistaa vaivalle. Usein kyse on useamman asian yhteisvaikutuksesta.

Viimeinen niitti kivun alkamiselle saattaa näin kesäaikaan olla se, että kävelee pitkiä matkoja rantaläpsyttimillä.

– Kantapää ei saa niissä tukea sivuilta. Ne eivät sinällään aiheuta plantaarifaskiittia mutta voivat laukaista sen yhdessä muiden altistavien tekijöiden kanssa.

 

4906791-n.jpg

Kuvituskuva. Kuva: Petri Huhtinen

 

Oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan aamulla tai pitkään paikallaan istumisen jälkeen kävelemään lähdettäessä.

Koska plantaarifaskiitin syistä ei ole varmuutta, sen ennaltaehkäiseminen on vaikeaa. Koska ylipaino on riskitekijä, sen välttäminen kannattaa.

Jalkaholvia tukevista ja kantapäätä pehmentävistä jalkineista on voi olla apua, samoin siitä, että välttää liiallista rasitusta kovilla alustoilla.

4906792-n.jpg

Kuvassa kantakalvon venytys. Ota kiinni varpaista ja vedä varpaita kohti säärtä. Kuva: Petri Huhtinen

 

Hoitokeinoja on paljon, mutta Sarimon mukaan yksikään ei ole ylitse muiden.

Kipuun voi käyttää lyhytaikaisesti tulehduskipulääkkeitä tai kipugeeliä.

Erilaiset venytykset voivat auttaa. Kantakalvoa voi venyttää esimerkiksi niin, että ottaa kiinni varpaista ja vetää niitä vartaloa kohden. Öisin voi käyttää yölastaa, joka pitää jänteet venytettyinä.

Kantakalvoa voi myös varovasti hieroa esimerkiksi rullailemalla tennispallolla tai putken päällä. Kylmähoitokin voi tuoda helpotusta.

Kenkiin voidaan laittaa silikonityyny kantapään alle tai pohjallinen.

– Yleensä kokeillaan joko yhtä tai useampaa hoitoa kerrallaan. Kortisoni-injektiosta saattaa olla apua, sen sijaan leikkaushoito on äärimmäisen harvinainen, Sarimo huomauttaa.

4906789-n.jpg

Kuvassa jalkapohjan hieronta. Pidä palloa päkiän ja kantapään välissä. Rullaa poikittain. Kuva: Petri Huhtinen

 

Plantaarifaskiitti on usein hoidosta huolimatta pitkäaikainen vaiva, joka voi kestää useita viikkoja tai useita kuukausia. Vuoden sisällä oireettomaksi paranee noin 80–90 prosenttia potilaista.

– Tieto siitä, että kipu ei ole vaarallista eikä sen vuoksi tapahdu mitään peruttamatonta, saattaa auttaa kestämään vaivaa, Sarimo sanoo.

Jos itsehoito ei tunnu auttavan tai kipu on sietämätöntä, kannattaa käydä lääkärin puheilla. Vielä herkemmin kannattaa hakeutua lääkäriin, jos kantapääkipu syntyy tapaturman jälkeen eikä jalalla pysty kunnolla astumaan.

 

 

Teksti: Eija Marja-aho Kuvat: Petri Huhtinen

Kantapääkipu

Muita syitä

Plantaarifaskiitin lisäksi kantapää voi kipuilla muista syistä.

Kivun syynä voi esimerkiksi olla kantaluun alla sijaitsevan rasvapatjan ärtyminen. Se voi johtua kantapään tärähdyksestä tai iskusta.

Rasituksesta voivat kipeytyä niin ikään kantaluun alueella olevat limapussit ja akillesjänteen kantaluun kiinnityskohta.

Erittäin suuri rasitus voi aiheuttaa puolestaan kantaluun rasitusmurtuman.

Kasvuikäisillä ja erityisesti 9–12-vuotiailla urheilevilla pojilla kantapääkivun syynä on usein Severin tauti. Vaiva johtuu akillesjänteen voimakkaasta vetorasituksesta kantaluuhun.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat