Paikalliset

Peruuttamattomat hammaslääkäriajat riesana Seinäjoella: "Vastaa yhden työparin kuukauden potilasmäärää"

Suun terveydenhuollon johtajan mukaan henkilöstöresursseja on pyritty uudesta ajanvarausjärjestelmästä saatujen kokemusten myötä kohdentamaan niin, että varaaminen toimisi mahdollisimman sujuvasti.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Seinäjoella kiireettömään hammashoitoon on tällä hetkellä jonossa 1 348 ihmistä. Jono on lyhentynyt kesäkuusta, jolloin jonossa oli yli 1600 potilasta.

Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylihammaslääkäri Marko Korhonen kertoo, että kesäkuussa saatiin tehtyä ostopalvelusopimus yksityisen palveluntarjoajan kanssa, jotta jonoa saadaan purettua. Tällä viikolla jononpurkuun ryhtyy myös toinen yksityinen palveluntarjoaja.

– Vielä ollaan kiikun kaakun kitkutettu kuuden kuukauden hoitotakuun kanssa. Keväällä tilanne alkoi olla sen verran uhkaava, että kesän korvalla laitettiin tarjouspyyntö, jos yksityisillä olisi mahdollista tarjota palvelua, Korhonen kertoo.

Terveyskeskuksen oma henkilökunta purkaa jonoja jononpurkuviikoilla, mutta viikoittain jonoon ilmoittautuu 80–100 uutta potilasta. Terveyskeskuksessa omia hammaslääkäreitä on 25 ja heistä osa purkaa jonoja myös lauantaisin.

Jonot ovat ongelma niin hoitoa odottaville potilaille kuin henkilökunnallekin.

– Potilaita on hoidossa todella paljon ja hoitokäyntien välit venyvät. Ja kun tulee välit ovat pitkiä, se poikii peruuttamattomia aikoja.

Varattuja aikoja jää peruuttamatta kuukaudessa keskimäärin 150 kappaletta. Toukokuussa aikoja jäi peruuttamatta jopa 195.

Korhosen mukaan tekstiviestimuistutus on jonkin verran helpottanut asiaa, mutta sekään ei aina auta.

– 195 aikaa on enemmän kuin yhden hammaslääkäri-hammashoitaja-työparin kuukauden potilasmäärä, Korhonen sanoo.

Määrä huolestutti sen verran, että Korhonen alkoi tutkia tilastoja. Kävi ilmi, että eniten peruuttamattomia aikoja oli 10–14-vuotiailla. Korhonen muistuttaa, että yli 15-vuotiailta peruuttamattomasta vastaanotolta poisjäännistä peritään 50,80 euron maksu.

– Muutaman kerran olen joutunut huoltajan kanssa keskustelemaan, kun hän ei ole edes tiennyt, että lapsella on aika ja tekstiviestimuistutus on mennyt lapselle itselleen, Korhonen sanoo.

Korhonen kertoo kuitenkin pitäneensä tiukan linjan.

– Työpari on odottanut potilasta eikä puolen tunnin vastaanottoajalle välttämättä ehdi saada uutta potilasta, Korhonen sanoo.

– Muistakaa siis tulla vastaanotolle kesälläkin tai perua aika ajoissa, Korhonen huokaa.

Yksityisen puolen jonojenpurku ei tarkoita sitä, että potilas voisi valita yksityisen ja julkisen välillä. Potilaat saavat kirjeen, jossa kerrotaan toimintaohjeet, jos hänet on ohjattu yksityiselle.

– Systeemi on rakennettu niin, ettei kukaan voi käyttää ohituskaistaa, Korhonen sanoo.

Ajanvarauksen voi tarkistaa netistä

Hammaslääkärin, suuhygienistin ja hammashoitajan vastaanotolle varatun ajan voi Seinäjoella tarkistaa ja perua netin kautta.

Asiakas voi saada matkapuhelimeensa muistutusviestin varatusta ajasta. Viesti tulee varausta edeltävänä arkipäivänä.

Muistutusviesti lähetetään niille asiakkaille, jotka ovat antaneet matkapuhelinnumeronsa.

Peruuttamattomasta vastaanottoajasta peritään 50,80 euron sakkomaksu 15 vuotta täyttäneeltä asiakkaalta.

Peruuttaminen tulee tapahtua viimeistään vastaanottoaikaa edeltävänä arkipäivänä klo 12 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat