Paikalliset

Eppu Normaali laittoi kalenteriin kolmen kuukauden päälle henkselit ja antoi keikkamyyjälle vapaat kädet – torstaina Vauhtiajoilla lavalle nousevalla bändillä riittää keikkaa

Juha Torvisen kesä on kulunut tiiviisti tien päälle. Eppu Normaalille kertyy kolmessa kuukaudessa liki 40 keikkaa.

Petteri Mäkinen

Juha Torviselta ei kannata kysellä kesälomasuunnitelmia.

Niitä ei ole. Nyt kitaristi on töissä.

Eppu Normaali tekee kesäkuun alusta elokuun loppuun 38 keikkaa.

– Päätettiin, että vedetään näiden kolmen kuukauden päälle kalenteriin henkselit muiden menojen osalta. Keikkamyyjä Huhtalan Riki sai vapaat kädet buukata meidät kaikkiin mahdollisiin festareihin ja tapahtumiin, jotka aikatauluun järkevästi sopivat.

Viime viikolla Eppu Normaali esiintyi torstaina Tikkurilassa, perjantaina Jyväskylässä ja lauantaina sekä Oulussa että Rovaniemellä.

Torstain Vauhtiajot-keikan jälkeen yhtye esiintyy perjantaina Tampereella ja lauantaina Uudessakaupungissa ja Kouvolassa.

– Ei tämä keikkatahti sen kummempaa ole kuin 1980-luvulla. Tosin me olimme silloin vähän nuorempia, naurahtaa Torvinen.

Eppu Normaalin keikkatahti on puhuttanut vuosien varrella paljon – tosin eri syistä. Välivuosikymmeninä yhtyettä on kinuttu tuloksetta esiintymislavalle isojen setelitukkojenkin kanssa. Yhtyeen historiaan on mahtunut useita vuosien keikkataukoja. Torvisen mukaan salaperäisyys ei ole laskelmointia.

– Me olemme aina menneet fiiliksen mukaan. Tauot ovat olleet tarpeen. Ilman niitä emme olisi näin pitkää uraa tehneet.

Torvisen mukaan kiertue-elämä on monelta osin keventynyt takavuosikymmenistä. Tekniikka ja kiertueiden ammattihenkilökunta ovat vapauttaneet kitaristinkin vain soittamaan. Myös elämäntavat ovat parantuneet. Silti tiukka keikkaputki vaatii veronsa.

– Päivät, joina ei ole keikkoja, tulee lähinnä ihmeteltyä kotona ja tehtyä korkeintaan pieniä järjellisiä hommia, kuten nurmikon leikkuuta. Eivät esiintymiset kuluta, mutta kiertue-elämän epäsäännöllisyys sekoittaa rytmin.

Myös keikkakesään valmistautuminen vaati intensiivisen rypistyksen. Viimeiset viikot yhtye kävi Akun tehtaalla soittamassa yhdessä päivittäin.

– Kappaleita ei tarvitse muistella, mutta yhdessä soittamiseen totuttelu vaatii paljon toistoja ja biisien jauhamista.

Siviilityönsä Torvinen, 60, tekee tällä hetkellä Akun tehtaalla. Tittelikseen hän nostaa sekatyömiehen. Pääosa töistä liittyy bändiin.

Alkuvuoden aikana sekatyömies on ollut myös kirjailija. Syksyllä ilmestyy Harri Hinkan bändistä ottamien kuvien ympärille rakennettu Aika normaalia -kirja. Vaikka kirjan tekstit ovat Torvisen, kirjailijan titteliä hän ei halua ottaa vastaan.

– Koen sen enemmän valokuvakirjaksi. Minä vain kirjoitin siihen tarinoita kuvien innoittamana.

Loppuvuodeksi yhtyeellä on sovittu vain muutama keikka. Sen jälkeen Eppu Normaalin tulevaisuutta päästään jälleen arvuuttelemaan.

– Meidän työtapamme on aina ollut tällainen, että sovitaan keikkaperiodi ja vedetään se läpi. Sen jälkeen katsotaan, mitä tehdään vai tehdäänkö mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat