Paikalliset

Ryöstöt ja autovarkaudet lisääntyneet rajusti Pohjanmaan poliisin alueella

Rattijuoppo törmäsi kolmeen tienvarressa pysäköitynä olleeseen henkilöautoon. Myös jalkakäytävällä ollut puu ja sen suojana ollut metallikehys vaurioituivat pahoin.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Rikosten määrä väheni Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella tammi-kesäkuussa 2019 noin 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Kuitenkin vertailuajankohtana rikosten määrä nousi useissa rikoslajeissa. Merkille pantavaa on poliisin mukaan se, että viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla ilmoitettiin paljon vähemmän rikoksia kuin vuoden toisella puoliskolla.

Omaisuusrikoksissa on tapahtunut pientä nousua, rikokset ovat lisääntyneet reilun viisi prosenttia. Erityisesti ryöstöjöen 93 prosentin ja moottorikulkuneuvon käyttövarkauksien 56 prosentin kasvu pistävät silmään.

Ryöstöistä moni on tapahtunut yksityisessä asunnossa ja sekä uhri että tekijä ovat useassa tapauksessa olleet ennestään tuttuja. Toinen ryöstön muoto joka nousee esille, ovat normaalit myymälävarkaudet, jotka muuttuvat ryöstöksi siinä vaiheessa kun tekijä kiinnioton yhteydessä käyttää väkivaltaa vartijaa tai myymälän henkilökuntaa kohtaan.

Moottorikulkuneuvon käyttövarkaudet ovat pitkään olleet laskusuunnassa, mutta vuoden 2019 ensimmäiset kuusi kuukautta poikkeavat tästä trendistä. Autot, moottoripyörät, mopot, moottorikelkat ja muut moottorikäyttöiset ajoneuvot ovat olleet varkaiden suosiossa alkuvuoden aikana.

Asuntomurrot ovat vähentyneet merkittävästi viime vuodesta, laskua on melkein 42 prosenttia. Luvatta tunkeutuen varkaudet yhteensä ovat kuitenkin lisääntyneet vajaalla 15 prosentilla. Moottoriajoneuvojen käyttövarkaudet heijastuvat myös moottorikulkuneuvoihin kohdistuneissa varkauksissa, nämä ovat lisääntyneet 92 prosenttia alkuvuonna.

Väkivaltarikokset yhteensä ovat vähentyneet vajaan 10 prosenttia. Pahoinpitelyrikokset, jotka muodostavat suurimman osan kaikista väkivaltarikoksista, lisääntyivät koko viime vuoden, mutta tänä vuonna ne ovat laskussa (-9 %).

Henkirikokset ovat lisääntyneet viime vuodesta. Pitkälle meneviä johtopäätöksiä tästä ei voi vetää, koska tilastollisesti luvut ovat erittäin pieniä. Viime vuonna tapahtui kaksi henkirikosta alkuvuonna ja tänä vuonna lukumäärä on neljä samalta ajanjaksolta.

Seksuaalirikokset ovat lisääntyneet melkein kolmanneksella. Seksualirikoksista raiskaukset ovat vähentyneet noin 20 prosenttia, kun taas lasten seksuaaliset hyväksikäytöt ovat lisääntyneet 70 prosenttia. Monesta muusta rikoslajista poiketen seksuaalirikokset ovat usein tapahtuneet kuukausia tai vuosia ennen ilmoituksen tekemistä. Tilastoihin teko kirjautuu kuitenkin ilmoitustekoajankohdan mukaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana huumausainerikokset ovat tuplaantuneet Pohjanmaalla, vuoden 2019 ensimmäiset kuusi kuukautta eivät ole mikään poikkeus tästä huolestuttavasta trendistä.

Liikennerikoksissa ja -rikkeissä on tapahtunut selvää laskua viime vuodesta. Törkeät rikokset liikenteessä ovat kuitenkin lisääntyneet ja esimerkiksi törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat lisääntyneet 26 prosenttia. Rattijuoppojen määrä on viime vuoden tasolla.

Poliisin hälytystehtävät ovat määrällisesti pysyneet samalla tasolla edellisestä vuodesta, mutta kiireellisimmät tehtävät, niin sanotut A-tehtävät, ovat lisääntyneet 38 prosenttia. Osaselitys tähän löytyy Hätäkeskuksissa käyttöönotetusta uudesta asiankäsittelyjärjestelmästä Ericasta. Tehtävät tilastoituvat hieman eri tavalla kuin aikaisemmin ja tämä vaikuttaa siten tehtävien määriin ja toimintavalmiusaikoihin. A-tehtävien toimintavalmiusaika oli alkuvuonna 14,3 minuuttia, joka on 0,9 minuuttia pidempi kuin edellisenä vuonna.

Vuodenvaihteen passiruuhka ei näytä taantumisen merkkejä. Pohjanmaan poliisilaitos on alkuvuonna myöntänyt 34 141 passia, joka on 5 347 enemmän kuin viime vuonna. Henkilökortteja on myönnetty 19 405, eli 14 753 enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat