Paikalliset

Rapujen kanssa ei maakunnassa juhlita

Arkistokuva/ Sari Asikainen

Kesän ja syksyn ravustuskausi käynnistyi heinäkuun 21. päivä. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan rapusaaliista odotetaan tänä vuonna keskimääräistä tai jopa hyvää.

Saaliit eroavat kuitenkin maan eri osien välillä: Etelä-Suomessa rapusaaliit nousevat vähintään kohtalaisiksi heti kauden alusta lähtien, pohjoisempana kauden alku voi olla heikompi. Parhaat saaliit ajoittuvat todennäköisesti heinä-elokuun vaihteeseen.

Etelä-Pohjanmaan alueella rapujen kanssa ei juuri juhlita. Kannat ja saaliit ovat olleet pääosin melko heikkoja koko 2000-luvun ajan.

Seinäjoella ja lähikunnissa on tiedossa ainoastaan yksittäisiä esiintymiä, ja raputilanne onkin ollut alueella pitkään mollivoittoinen, kertoo Marko Paloniemi Etelä-Pohjanmaan kalatalouskeskuksesta.

Näitä vähäisiä esiintymiä Paloniemi ei halua paljastaa.

– Etelä-Pohjanmaalla on pieniä esiintymisiä. Ne muutamat ravustajat, jotka nämä tietävät, haluavat myös pitää ne omana tietonaan. Ulkopuolisia pyytäjiä ei vesille kaivata, Paloniemi toteaa.

– Hyvästäkin paikasta saattaa juuri ja juuri saada juhlat kokoon. Myyntiin asti rapuja ei riitä.

Pieniä saalismääriä ei haluta luonnollisestikaan jakaa. Toinen syy hiljaisuuteen on rapurutto, joka leviää herkästi muualta tuotujen mertojen mukana.

Alueen vesistä löytyy vieraslaji täplärapua, joka poikkeuksetta kantaa mukanaan rapuruttoa. Täpläravun ilmaantuminen vesistöön tietää Paloniemien mukaan varmaa uhanalaisen, kotimaisen jokirapukannan tuhoutumista, ja laji onkin lähes täysin kadonnut alueelta.

Syy heikkoihin kantoihin on pääasiassa kroonisessa rapurutossa, ja kantojen kehittyminen vie jopa vuosikymmeniä.

Kalastusta ja ravustusta valvotaan tehostetusti tänä vuonna. Tehovalvonta on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa kalastuksenvalvontakampanjaa. Kampanjan toteuttavat Kalatalouden Keskusliitto ja sen jäsenjärjestöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat