Puheenaihe

Opettajat Ylelle: Menossa on ihmiskoe, jonka jäljet näkyvät kouluissa – ”Tuottaa jo hedelmää”

Kuvituskuva.

Arkisto/Veera Visuri

Moni opettaja aloittaa uuden kouluvuoden ristiriitaisissa tunnelmissa, kertoo Ylen uutiset

Päällimmäisinä huolina ovat työssä jaksaminen, uuden opetussuunnitelman vaatimien taitojen hallinta sekä erityislasten pärjääminen samassa luokassa muiden kanssa.

Opettajien mukaan yhä nuoremmat koululaiset oireilevat psyykkisesti ja lasten keskittymiskyky on heikentynyt. Moni Ylen kyselyyn vastanneista opettajista syytti tästä lasten puhelimen käyttöä.

– Älylaitteilla tapahtuva ihmiskoe tuottaa jo hedelmää. Osalla lapsista on hämmästyttävän kapea kokemusmaailma ja he ovat kyvyttömiä ymmärtämään asioiden ja ilmiöiden suhteita, vastasi Ylelle 20 vuotta alalla toiminut 4.-9. luokan opettaja.

Negatiivisten asioiden lisäksi nähtiin kuitenkin myös positiivista kehitystä.

– Vuosiluokka kerrallaan nuorista on tullut levottomampia. Toisaalta hyvä avoimuus ja empatia on heissä kasvanut, vastasi yläkoulun ja lukion opettaja, joka on työskennellyt alalla 7 vuotta.

Erityisoppilaiden sijoittaminen muiden kanssa samoihin ryhmiin on saanut julkisessa keskustelussa paljon kritiikkiä osakseen. 

Omat haasteensa opettajan arkeen on tuonut myös uusi opetussuunnitelma. Tammikuussa tehdyn kyselyn mukaan suurin osa opettajista ajattelee, että se on vienyt opetusta kehnoon suuntaan. Toisaalta uusi opetussuunnitelma on saanut osakseen myös kiitosta.

– Tällä kokemuksella voi ottaa uudesta opsista hyvät puolet ja vanhasta samoin. Ihan kaikkea ei tarvitse muuttaa ja uusissa ajatuksissa on paljon hyvääkin, toteaa Ylelle 31 vuotta alalla ollut 4.-6. luokan opettaja.

Kyselyn mukaan moni opettaja kokee olevansa lähellä työuupumusta. Joillakin niitä on takana jo useampia. Ylivoimaisesti eniten opettajat kertoivat viesteissään juuri uupumuksesta ja moni harkitsee jopa alan vaihtoa.

Huolimatta työn raskaista puolista, moni palaa arkeen hyvillä mielin. 

– En oikein jaksa näitä mediassa ja somessa koulusta käytyjä keskusteluja ja yleistä negatiivisuutta. En tunnista niistä omaa työtäni. Nuoriso on fiksua ja hauskaa, purkaa 15 vuotta alalla toiminut yläkoulun opettaja.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomen kouluihin tulossa iso muutos – USU: Esikoululaiset niputetaan yhteen ykkös- ja kakkosluokkalaisten kanssa8.8.2019 08.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat