Puheenaihe

Hallituspuolue Vasemmistoliiton mukaan budjettiesitys kertoo muutoksesta – Arhinmäki: ”Suunta on käännetty”

Paavo Arhinmäki muistutti, että täysipäiväinen subjektiivinen päivähoito-oikeus palautuu kaikille.

arkisto / Johanna Erjonsalo

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan valtiovarainministeriön perjantaina julkaistu budjettiesitys on selkeä osoitus suunnanmuutoksesta hallituksen vaihtumisen myötä.

– Valtiovarainministeriön ehdotus osoittaa, että suunta on käännetty. Leikkausten sijaan nyt panostetaan tulevaisuuteen, tiedottaa Arhinmäki.

Korotukset perusturvaan ja eläkkeisiin tuovat helpotusta etenkin kaikkein pienituloisimpien arkeen ja kompensoivat osittain Juha Sipilän hallituksen perusturvaleikkauksia, Arhinmäki toteaa. Neljän vuoden jäädytysten jälkeen myös perusturvan indeksikorotukset tehdään täysimääräisinä.

Hallitus tekee nyt ensimmäiset tasokorotukset kansaneläkkeisiin sitten vuoden 2008 ja peruspäivärahaan sitten vuoden 2012. Myös ansiotuloverotusta kevennetään pieni- ja keskituloisten osalta 200 miljoonalla eurolla. Tällä kompensoidaan ympäristö- ja haittaverojen korotuksia, sanoo Arhinmäki.

Esitys työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta saa Arhinmäeltä kiitosta, kuten subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen.

– Aktiivimalli on ollut epäoikeudenmukainen ja epätarkoituksenmukainen. Se ei ole palkinnut aktiivisuudesta vaan rankaissut.

– Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen koko maassa sekä varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentäminen ovat lasten tasa-arvon kannalta merkittäviä tekoja. Vanhempien tilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta jokaisella lapsella pitää olla oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja yhdessä kavereiden kanssa toimimiseen, toteaa Arhinmäki.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus (2015 – 2019) nosti takuueläkkeitä useaan otteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat