Puheenaihe

SK: Kilpailijoita raivostuttaa SPR:n yhtiön erityisasema ensiapukoulutuksessa – Kela selvittää monopolin purkamista

Kuvituskuva.

Tara McLees

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Kansaneläkelaitos ovat puuttuneet Suomen Punaisen Ristin monopoliasemaan ensiapukoulutuksen markkinoilla, kertoo Suomen Kuvalehti. 2014 allekirjoitetussa pöytäkirjassa valtio ja SPR sopivat muun muassa ensiapukoulutuksen koordinoimisesta ja yhteiskunnan häiriötilanteisiin varautumisesta.

Käytännössä SPR sai sopimuksella yksinoikeuden virallisen väestötason ensiapukoulutuksen ja ensiavun kouluttajakoulutuksen järjestämiseen Suomessa, kirjoittaa SK. Koulutus on korvattu Punaiselle Ristille työterveyshuollon kautta julkisista varoista ilman kilpailutusta.

Muiden ensiapualan kouluttajien mitta täyttyi lopullisesti, kun Punainen Risti yhtiöitti ensiapukoulutuksensa 2017.

– Valtion varmistamassa monopoliasemassa ei ole enää yleishyödyllinen yhdistys, vaan liikevoittoa tavoitteleva osakeyhtiö, Punainen Risti Ensiapu Oy. Yleishyödyllisyys katosi yhtiöittämisen myötä, sanoo kilpailevan EFR ensiapukoulutus Oy:n toimitusjohtaja Jani Sormunen SK:lle.

Kilpailevat yritykset ovat pyytäneet työterveyshuollon maksatuksia hallinoivaa Kelaa puuttumaan valtion ja SPR:n yhteistyöhön. Kela selvittää sosiaali- ja terveysministeriön mahdollisuutta purkaa avoimen kilpailun esteenä oleva yhteistyösopimus, kirjoittaa SK.

Selvityspyyntö on toimitettu ministeriöön kesäkuussa 2018. Vastausta odotellaan yhä.

Suomen Kuvalehden artikkeli on kokonaisuudessaan täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat