Puheenaihe

Kiinteistöjen kulut riuhtaisivat tänä vuonna nousuun – tästä se johtuu

Osakekirjat ovat siirtymässä nettiin Maanmittauslaitoksen ylläpitämään rekisteriin. Kuvituskuva.

Tanja Kuisma

Kiinteistöjen kustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron kustannuksia seuraavan Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailun mukaan kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia viime vuodesta.

Nousua selittää etenkin sähkön ja lämmityksen kallistuminen. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin.

Kuntavertailussa on mukana 59 kuntaa.

 

Vertailukuntien korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Raisiossa ja Vihdissä, joissa kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden. Myös Helsinki nousi selvästi yli kolmen euron kustannustasoon.

Edullisessa päässä ovat Kempele, Raahe ja Kokkola. Uutena vertailuun tullut Kempele on selvästi edullisin, vertailutasolla 2,15 euroa neliöltä kuukaudessa.

Kalleimmassa päässä Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90 -neliöisessä perheasunnossa runsaat 3 400 euroa vuodessa, kun Kempeleessä riittää runsaat 2 300 euroa.

 

Kiinteistösähkön hinnat ovat nousseet keskimäärin miltei yhdeksän prosenttia. Valtaosaltaan tämä johtui sähkön energiahinnan noususta (+17 %). Rakennuksen kiinteistöveron ja kaukolämpökulun keskimääräinen vuosimuutos on ollut noin kolme prosenttia.

Keskimääräinen vesikustannus nousi maltilliset 1,5 prosenttia. Jätekustannukset keskimäärin jopa hivenen laskivat.

 

Yli kymmenellä vertailukunnalla kustannukset nousivat runsaat neljä prosenttia. Eniten kustannukset nousivat Salossa, jossa nousua oli miltei yhdeksän prosenttia. Tätä selittävät lämmityksen ja sähkön kallistuminen tuntuvasti.

Kouvolassa nousua oli runsaat seitsemän, ja Helsingissä ja Oulussa yllettiin noin kuuden prosentin nousuun viimevuodesta. Näilläkin paikkakunnilla jyrkkä kustannusnousu selittyy energiakustannusten nousulla.

Vertailukunnista noin 20:ssä kustannusnousu jäi alle 1,5 prosenttiin, ja alle prosentinkin nousuja oli noin kymmenessä kunnassa.

Haminassa taloyhtiöiden vertailukustannukset laskivat 3,2 prosenttia kaukolämmön ja kiinteistösähkön halpenemisen ansiosta.

 

Helsinki riuhtaisi tänä vuonna selvää kaulaa muihin suuriin kaupunkeihin. Helsingin kustannukset neliötä kohden kuukaudessa on tänä vuonna 3,07 euroa, kun keskiarvo on 2,76 euroa.

Kolmessa vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 18 prosenttia, kun keskimääräinen nousu suurimmissa kaupungeissa on ollut maltilliset seitsemän prosenttia.

Lisää tutkimustuloksista täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat