Paikalliset

Eteläpohjalainen vuorikiipeilijä suunnittelee Ama Dablamille kiipeämistä: "Huipulle mennään jos vuori ja luoja suo"

Vuorikiipeilijä Markku Kaperi tähtää seuraavaksi Ama Dablamin huipulle.

Riina Haapala

Eteläpohjalainen vuorikiipeilijä Markku Kaperi on hiljattain palannut harjoitusreissulta Italian Alpeilta. Tavoitteena on kiivetä loka-marraskuussa Himalajan vuoristossa sijaitsevalle, lähes seitsemän kilometriä korkealle Ama Dablamille. Se on Kaperin vuorista tähän asti vaativin.

Kaperin harrastus sai alkunsa vuonna 2008, jolloin hän kiipesi Kilimanjarolle yhdessä suomalaisryhmän kanssa. Siellä Kaperi kärsi pahasta vuoristotaudista ja ajatteli, ettei koskaan enää tällaista. Muutaman viikon päästä hän kuitenkin suunnitteli jo uutta reissua. Kaperi on tehnyt pari reissua Ecuadoriin ja Argentiinaan.

– Viimeiset viisi vuotta on käyty Italian Alpeilla muutaman kiipeilykaverin kanssa.

Ama Dablamin reissu on vaatinut pitkää valmistautumista. Tarvitaan vaatteita ja varusteita, mutta myös lääkkeitä ja ruokaa. Ama Dablamille Kaperi on lähdössä kaupallisen retkikunnan mukana ja myös papereita on pitänyt täyttää ja lähetellä runsaasti. Retkikuntaan osallistujalta vaaditaan myös lääkärintodistus ja kattava vakuutus, sekä monta muuta asiaa. Kaperi on retkikunnan ainoa suomalaisjäsen. Muut jäsenet tulevat Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta

Hyvä fyysinen kunto ei kuitenkaan yksin riitä kiipeämiseen.

– Henkinen valmistautuminen on myös iso asia. Kiivetessä olet hirveän väsynyt kun et saa nukuttua kuin tunnin tai kaksi yössä ja rasitus vain lisääntyy matkan edetessä Toinen minä sanoo, että lopetetaan ja toinen pitää maalin kirkkaana, että huipulle mennään, Kaperi kuvailee.

– Kun viettää unetonta yötä teltassa, miettii, että miksi pitikään taas lähteä. Olisi mukavampi vain istua kotona sohvalla lämpimässä, kuin kärsiä vilua, nälkää ja väsymystä. Mutta se tuntuu hienolta, kun pääsee vuoristomaisemiin ja näkee uusia maita ja kulttuureita. Tykkään haastaa itseäni fyysisesti ja se on hieno tunne, jos kaikki onnistuu ja pääsee lopulta huipulle.

Vuorikiipeily on ollut parin viime vuoden aikana paljon otsikoissa. Kiipeilyturismi on kasvava ilmiö ja roskaaminen ja jonot erityisesti Mount Everestillä ovat nousseet otsikoihin.

– Everestillä tämä ongelma on valtavan suuri, kun se on maailman korkein vuori ja sinne haluavat kaikki, joilla on rahaa. Sinne lähtee sellaisiakin, joiden ei pitäisi olla siellä, Kaperi toteaa.

Everestillä ongelmana ovat olleet myös jonot: vuorelle haluaa niin suuri määrä kiipeilijöitä, että huiputtamista joutuu jonottamaan. Näihin jonoihin on myös kuoltu kun ei päästä ylös tai alas ja happi loppuu. Kaperi kertoo, että samaa ongelmaa tuskin on Ama Dablamilla, vaikka se sijaitseekin Everestin naapurissa, koska reitti on tietojen mukaan teknisesti vaativampi.

Dablam on vajaa 7 000 metriä korkea vuori. Sinne kiivetään ilman lisähappea.

– Siellä pitää hallita myös kalliokiipeilytaidot ja olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Monilla vuorilla ei tarvita erityisiä kiipeilytaitoja, vaikka noustaan korkealle. Esimerkiksi Aconcagualla ja Kilimanjarolla reitti on tasaista ja suhteellisen turvallista, Kaperi kertoo.

Toisaalta esimerkiksi Alpeilta löytyy niin haastavaa kuin helpompaa reittiä. Kaperi huiputti viimeksi 4 500 metriä korkean Lyskammin yhdessä poikansa kanssa. Kapealla harjanteella oli jyrkkä pudotus molemmilla puolilla.

– Sovimme, että jos toisen lähtee luisumaan, toinen hyppää toiselle puolelle harjannetta tai muuten köysi vetää toisen mukanaan.

Vuorikiipeilyssä joutuu miettimään myös riskejä.

– Kyllä sitä välillä miettii, että jos sattuu jotakin, koska onnettomuuksia on paljon sattunut. Tulee vaikka kivi- tai lumivyöry. Niitä miettii ja toivoo, ettei tule omalle kohdalle. Täytyy yrittää lukea reittiä ja vaaranpaikkoja kiivetessä ja huomioida myös sääolot.

Kaperi kertoo, että Aconcagualla hän joutui kiipeilykaverinsa odottamaan kolme päivää lumimyrskyssä teltassa 5,5 kilometrin korkeudessa.

– Tuolloin jouduimme kääntymään alas kuuden kilometrin korkeudesta, koska säätila oli erittäin huono, Kaperi kertoo

– Aina välillä lukee lehdissä, kun joku kertoo aikovansa kiivetä jonkun vuoren huipulle, mutta omasta mielestäni vuoren huipulle noustaan jos vuori ja luoja suo. Kaikkien palasten täytyy osua kohdalleen. Toivotaan että tällä reissulla ne osuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat