Puheenaihe

Opettajat varoittavat: "Katastrofi käsillä" – ranska, saksa, espanja, venäjä ja italia eivät enää kiinnosta opiskelijoita

Lukiolaisten kiinnostus vieraisiin kieliin on romahtanut.

Katja Kaikkonen

Suomalaisten nuorten kiinnostus opiskella vieraita kieliä on romahtanut. Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry:n tiedotteen mukaan käsillä on kielikatastrofi.

Kielten opiskelijaryhmät ovat niin kutsuttujen lyhyiden kielten kohdalla pienentyneet lukioissa jopa lähes puolella.

Kieltenopettajien näkemyksen mukaan syy suosion romahtamiseen on Yliopistojen todistusvalinnoissa.

– Opiskelijat ovat hyvin tietoisia siitä, mikä heitä hyödyttää jatko-opintojen kannalta, ja he muokkaavat valintansa sitä kautta. Jos lyhyiden vieraiden kielten opiskelusta ei saa pisteitä, eivät opiskelijat valitse niitä, SUKOLin puheenjohtaja Sanna Karppanen siteeraa kyselyyn vastannutta opettajaa.

Espanjan, italian, ranskan, saksan ja venäjän opettajat ovat jo pitkään ilmaisseet huolensa vähenevistä opiskelijamääristä. Myös SUKOL on toistuvasti tuonut esille ylioppilaskokeisiin osallistuvien määrän jyrkän laskun.

– Suomalaisnuorten kielitaito yksipuolistuu samanaikaisesti, kun kieli- ja kulttuuritaitojen merkitys yhteiskunnassa ja globalisoituvassa maailmassa kasvavat, Sanna Karppanen sanoo yhdistyksen tiedotteessa.

Kieltenopettajien mukaan kehitys on räikeässä ristiriidassa lukion uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen ja työelämän tarpeiden kanssa.

Kyselyyn vastasi 235 lukion kieltenopettajaa eri puolilta Suomea.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat