Paikalliset

Seinäjoen katutaiteilijan teoksista näyttely – osa teoksista lunastetaan kaupungin kokoelmiin

Ville Hautaluoman maalaus Kasperin kuntoradan päästä. Öljy, 2019.

Ville Hautaluoma

Kuvataiteilija Ville Hautaluoma toimi kesän ajan Seinäjoen kaupungin katutaiteilijana ikuistaen öljyvärein eri paikkoja ympäri Seinäjokea.

Katutaiteilija-projekti toteutettiin Hautaluoman ja Seinäjoen kulttuuripalveluiden ja Seinäjoen taidehallin yhteistyönä. Keskeinen osa katutaiteilijan työskentelyä oli osallistaa kaupunkilaisia. Katutaiteilijan maalaamista pääsi seuraamaan paikan päällä maalauspaikoilla sekä Seinäjoen kaupungin sosiaalisen median kanavien kautta.

– Kesä oli mahtava. Ihmiset ottivat projektin hyvin vastaan ja paikan päällä kävi todella runsaasti väkeä. Netin live-videot olivat myös todella suosittuja, Hautaluoma kertoo.

Parhaimmillaan katutaiteilijan live-lähetyksiä katsottiin tuhansia kertoja, ja tykkäyksiä Facebookissa julkaistuihin kuviin tuli satoja.

Maalauspaikat paljasjalkainen seinäjokelainen valitsi itse. Monet paikat olivat taiteilijalle itselleen tärkeitä, osa Seinäjoen maamerkkejä ja osa vähemmän tunnetumpia helmiä. Katutaiteilijalle myös ehdotettiin maalauspaikkoja ja hän maalasi Seinäjoen kesätapahtumissa, kuten Tangomarkkinoilla, Provinssissa, Kalajärven lastenpäivässä ja Nurmon museon kesäkauden päätösjuhlassa.

Teoksia syntyi kesän aikana 20. Pop up -näyttelyssä ovat esillä kesän aikana syntyneet teokset sekä muutama, samoilta paikoilta syntynyt uusi maalaus. Osa teoksista lunastetaan Seinäjoen kaupungin taidekokoelmaan, jossa ne jäävät pysyvästi kaupunkilaisten iloksi.

Hautaluoma on toiminut kuvataiteilijana 2000-luvun alusta saakka, mutta kesä oli opettavainen myös ammattilaiselle. Ulkoilmassa maalatessa ollaan sään armoilla, eikä öljyväreillä maalaaminen onnistu vähäisessäkään sateessa. Myös valon määrään ja esimerkiksi auringon suuntaan pitää kiinnittää huomiota. Siksi maalauspaikkoja ei voinut suunnitella kovin pitkälle etukäteen.

– Maalaamisen kannalta oli mukavaa haastetta maalata teos mahdollisimman pitkälle paikan päällä. Kesä oli itsellekin opettavainen kokemus, Hautaluoma kertoo.

Kaupungin katutaiteilijan pop up -näyttely on esillä Torikeskuksen 2. kerroksessa 26.–29. syyskuuta. Näyttely on avoinna torstaina ja perjantaina kello 11–20 ja lauantaina ja sunnuntaina kello 12–18. Taiteilija on paikalla torstaina ja perjantaina kello 18–20 ja viikonloppuna kello 12–18. Näyttelytilassa esittäytyvät myös tulevan taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan toimijat. Näyttelyn järjestävät Seinäjoen taidehalli ja Seinäjoen kulttuuripalvelut. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat