Paikalliset

Numero 116117 kannattaa lisätä puhelimen muistiin – Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ottaa käyttöön uuden päivystysapunumeron

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Päivystyskeskuksen ylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä ja kehittämissuunnittelija Sirpa Syrjälä kertoivat tiistaina medialle Päivystysapunumeron käyttöön ottamisen aikataulusta.

Matias Helinko

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ottaa joulukuun 9. päivä käyttöön uuden palvelulinjan. Jatkossa 116117-päivystysapunumeroon soitetaan tilanteissa, joissa kaivataan apua sosiaali- ja terveysongelmissa.

Kyseessä on ohjaus- ja neuvontapalvelu, jossa päivystyksestä vastaavat terveysalan ammattilaiset pyrkivät ohjaamaan potilaan ohjaamaan oikean palvelun piiriin puhelimessa tehtävän hoidon tarpeen arvion perusteella. Yhdessä potilaan kanssa tehtävän arvion perusteella päätetään hoidon kiireellisyydestä sekä tarkoituksenmukaisimmasta hoitopaikasta. Tämän arvion perusteella se on joko oman paikkakunnan kiirevastaanotto, yhteispäivystys keskussairaalassa tai kotihoito puhelimessa saaduilla neuvoilla.

– Päivystysapuun voi soittaa silloin, kun ihminen pohtii sitä, tarvitseeko hänen lähteä päivystykseen vai kiirevastaanotolle. Ja tämä on usein aika iso ongelma kaikille. Sitten soitetaan varalta sinne, tänne ja tuonne. Jos potilas siis miettii lähtöä päivystykseen, niin kyllä me kehotetaan jatkossa soittamaan Päivystysapupuhelimeen, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Päivystyskeskuksen ylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä kuvaa uudistusta.

– Oikeaa hoitopaikkaa mietitään aina yhteisymmärryksessä soittajan kanssa. Jos vaiva on sellainen, että se edellyttää ihan oikeasti pitkänkin matkan ajamista, se on yhteisymmärryksessä tehty päätös. Puhelimessa me voimme myös antaa neuvoa ennakkoon soittajalle, minkä ajan kuluessa olisi syytä hakeutua päivystykseen.

Hoidon tarpeen arviointi ja hoitoon ohjaus perustuu alueella yhteisesti laadittuihin kriteereihin. Kriteereillä pyritään potilaiden yhdenvertaiseen hoitoon.

– Maakunnan alueella on keväästä lähtien työstetty yhteisesti sovittuja kriteerejä siihen, millaisilla oireilla potilas ohjataan hoitopaikkaan. Kriteerit ovat myös sellaisia, että ne auttavat ammattilaisia päätöksenteossa.

Suonsyrjä muistuttaa, että varsinaisissa hätätilanteissa soitetaan jatkossakin tuttuun 112-hätänumeroon.

– Silloin kun on todellinen hätä, pitää edelleen aina soittaa 112-numeroon. Se ei muutu. Silloin kun tulee mitään vakavampaa, kannattaa aina soittaa hätänumeroon.

Nyt tehtävän uudistuksen taustalla on Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n käynnistämä hanke valtakunnallisesta päivystysapunumerosta. Maanlaajuisena tavoitteena on ollut yhdenvertainen terveydenhuollon neuvonta ja palveluun ohjaus, joka täydentää hätäkeskuksen ja ensihoitopalvelun toimintaa.

Tähän saakka terveydenhuollon päivystykseen liittyvää neuvontaa ja ohjausta on toteutettu eri alueilla vaihtelevin tavoin, ja terveyskeskuksissa on useita puhelinnumeroita, joihin asiakas soittaa päivystysasioissa. Puhelinnumerot vaihtelevat vuorokauden ajasta ja terveyskeskuksen aukiolosta riippuen, mikä on aiheuttanut asiakkaissa sekaannusta.

Maanlaajuisen tavoiteaikataulun mukaan Päivystysavun yksi puhelinnumero olisi määrä olla käytössä tämän vuoden loppuun mennessä koko maassa. Palvelu on jo käytössä suurimmassa osassa Suomea, Etelä-Pohjanmaan vuoro on siis joulukuun alussa

Päivystysapu 116117:

Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa ja se on soittajalle maksuton.

116117-puhelinnumero on valtakunnallinen, mutta sairaanhoitopiirin alueella puhelut ohjautuvat Seinäjoen yhteispäivystykseen. Päivystysavun numeroon vastaa aina terveydenhuollon ammattilainen: sairaanhoitaja tai ensihoitaja.

Hoitoon ohjaus perustuu lääkäreiden ja hoitajien, yhteisesti sopimiin kriteereihin. Kriteereillä pyritään potilaiden yhdenvertaiseen hoitoon.

Päivystysnumero korvaa aloittamisen jälkeen yhteispäivystyksen puhelinnumeron. Siihen sakka kaikki numerot ovat ennallaan. Terveyskeskusten kiirevastaanottojen numerot säilyvät ennallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat