Paikalliset

Muppet Show vei seinäjokelaisnäyttelijän mennessään

Seinäjokelaislähtöinen Satu Paavola kirjoittaa parhaillaan lapsille suunnattua soolonäytelmää. Keskiajalta peräisin oleva nukketeatteri kukoistaa monissa Keski-Euroopan maissa, mutta Suomessa taiteenlaji vasta heräilee, Paavola kertoo.

Krista Rintala

Suomen televisiosta tuli 1980-luvulla vähän viihdettä: oli ehkä Dallas, Lemmenlaiva, Ritari Ässä ja Ihmemies. Niin ja tietysti nukkesarja Muppet Show, joka hätkähdytti rajulla ryöpytyksellään.

Onneksi oli, sillä Kermit, Animal ja teatteriaitiossa istuvat vanhat herrat herättelivät teini-ikäisen Satu Paavolan kiinnostuksen nukketeatteriin ja nukkenäyttelemiseen.

– Nukketeatterissa kiehtoo se, miten eloton herätetään henkiin ja näyttelijä siirtää ilmaisun nukkeen. Nukeilla näytteleminen on taidokkaimmillaan sitä, että näyttelijä katoaa katsojan silmissä kokonaan, seinäjokelaislähtöinen näyttelijä sanoo.

Paavola on ollut perustamassa Suomeen Nukketeatterikeskus Poijua, joka tekee ammattimaista nukketeatteria aikuisille ja lapsille. Nukketeatteriesityksen voi tilata vaikka firman juhliin.

Suomessa nukketeatteri on kärsinyt ”tumpputeatterin” maineesta, ja moni luulee yhä, että nukketeatteria tehdään vain päiväkoti-ikäisille, Paavola harmittelee. Lakkautusuhan alla kärvistelevästä Turun taideakatemiasta valmistuu ainakin vielä toistaiseksi ammattitekijöitä. Heidän otteensa on rohkea ja kokeileva.

– Vaikka ala on mennyt eteenpäin, nukketeatteri joutuu ponnistamaan pohjalta eikä huippuhetkestä vielä voida puhua. Tosiasia on sekin, että vaikka Suomessa on tasokasta nukketeatteria aikuisillekin, yleisön löytäminen on kova haaste.

Seinäjoen kaupunginteatteri on Paavolalle nuoruusvuosilta tuttu paikka, jonne teatterikipinän saanut tyttö haki innokkaasti avustajaksi.

– Olin aina mukana kaikissa teatterijutuissa, jos jotain oli meneillään. Teatterin harrastusmahdollisuuksia oli tarjolla aika vähän, ja ne alkoivat ja loppuivat yhtä nopeasti, Paavola muistelee.

En osaa sanoa, tunnenko itseni ihan puhtaasti näyttelijäksi.”
Ensimmäisen kerran Paavola pyrki Teatterikorkeakouluun opiskellessaan vielä lukiossa. Vuosi vaihto-oppilaana motivoi lukemaan hyvän ylioppilastodistuksen.

–  Tiesin varhaisessa vaiheessa, että jos haluan alalle, Seinäjoelta on päästävä pois, 4-vuotiaasta näyttelijän urasta haaveillut Paavola sanoo.

Suuntana oli Helsinki, missä Paavola pääsi mukaan Helsingin ylioppilasteatteriin. Päivisin hän teki erilaisia töitä muun muassa myyjänä optikkoliikkeessä, illat ja viikonloput kuluivat teatterin lavalla.

Teatterikorkeakouluun Paavola pääsi kuudennella kerralla. Opinnälkä innosti opiskelemaan samasta koulusta myös teatteri-ilmaisun opettajan paperit.

– Halusin koulutuksen ja sain sen, mikä auttaa monissa asioissa. Silti en osaa sanoa, tunnenko itseni ihan puhtaasti näyttelijäksi.

Katsojille pitkä ja hoikka Paavola on jäänyt mieleen Ylen Kotikatsomon mainiosta Tahdon asia –sarjasta, jossa hän näytteli markkinointijohtaja Marianne Jylppyä. Mitähän Mariannelle mahtaa nykyään kuulua?

– Ehkä hän on saavuttanut tahtomansa. Roolia oli mahtava tehdä, mutta meidän arvomaailmamme eivät kohtaa yhtään. En usko, että hengailisimme yhdessä, ja jos jostain syystä tapaisimme, emme varmaan pitäisi toisistamme, Paavola nauraa.

Kun sarja esitettiin ensimmäisen kerran 2004, moni toivoi sarjalle jatkoa.

– On hyvä lopettaa siinä vaiheessa, kun ihmiset jäävät nälkäisiksi. Silloin kaikille jää parempi mieli, Paavola lohduttaa.

Täti ja minä Seinäjoen kaupunginteatterissa 19.1. saakka.

Anttilan nurkilta tukka pystyssä keikoille

Näyttelijä ja teatteri-ilmaisun opettaja Satu Paavola haaveilee roolista, jossa voisi käyttää Etelä-Pohjanmaan murretta.

– Olen kyllä ollut tyrkyllä, muttei vielä ole tärpännyt, hän nauraa.

Vaikka helsinkiläistynyt näyttelijä vaalii pohjalaista perintöä ja kantaa ylpeänä syntymäpäivälahjaksi saamaansa helavyötä, etäisyyden päästä heimon ärsyttävät piirteet terävöityvät.

– Pohjalaiset yrittävät olla paljon enemmän kuin ovat tai sitten luulevat ihan oikeasti olevansa enemmän kuin muut. Se, että ollaan ihan helvetin tosissaan, on minusta koomista.

Teininä Satu Paavola notkui muiden nuorten kanssa torilla entisen Anttilan nurkilla. Aika kului myös seurakuntanuorissa ja musiikkiharrastuksissa. Suosikkeihin lukeutuivat niin Charles Chaplinin, Sarah Vaughanin kuin Sielun Veljienkin musiikki.

– Tukka pystyssä riehuttiin Siekkarien keikat. Taisin olla aika ilmestys siihen aikaan, Paavola nauraa.

Satu Paavola

Syntynyt 1970 Nurmossa, josta perhe muutti pian Seinäjoelle.

Valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta 1999 ja teatteri-ilmaisun opettajaksi 2007.

Asuu Helsingissä, yhden lapsen äiti.

Esitti Seitsemän-sarjassa lottovoittaja Pirjo Vannista. Tahdon asia –sarjan Marianne Jylppy.

Perusti Nukketeatterikeskus Poijun. Kirjoittaa apurahan turvin uutta nukketeatterinäytelmää ja ohjaa lapsille suunnattua soolonäytelmää.

182-senttinen Paavola harrastaa joogaa ja koiran kanssa ulkoilua. ”Sentti on tullut pituutta joogaharrastuksen myötä.”

Piipahtaa E-P:llä pari kertaa vuodessa sukuloimassa ja isänsä luona Ylistarossa. ”Provinssirockin tarjonta tulee aina tarkistettua, vaikka en ole siellä enää muutamaan vuoteen käynytkään.”

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat