Paikalliset

"Salaisia vieraita menneiltä ajoilta" Törnävän kartanon koivukujalla

Alexander Reichsteinin figuureita voi ihailla Törnävän kartanon koivukujalla 12.-16. marraskuuta.

Riina Haapala

Törnävän kartanon koivukujalle on ilmestynyt alkuviikosta ihmisen kokoisia hahmoja. Rautalangasta tehdyt figuurit ovat Alexander Reichsteinin käsialaa. Reichsteinin maailmaa kiertänyt näyttely He olivat täällä nähdään nyt osana ValotON-tapahtumaa.

– Ne ovat vähän kuin salaisia vieraita muilta ajoilta, Reichstein kuvailee.

Hahmot edustavat useita eri aikakausia 1500-luvulta 1900-luvun alkupuolelle.

– Ne ovat suurelta osin tämänkin paikan entisiä asukkaita, Reichstein kertoo.

– Mukana on eri yhteiskuntaluokkien edustajia. Idea on, että he ovat edelleen läsnä, mutta läpikuultavina.

Reichstein teki ensimmäiset hahmo parikymmentä vuotta sitten. Veistokset olivat ensin pieniä, mutta Reichstein alkoi miettiä, onnistuisiko ihmisen kokoisten figuurien tekeminen.

Hahmot olivat ensimmäistä kertaa esillä vuonna 2016 LUX Helsingissä. Tuolloin niitä oli 12, mutta määrä on sen jälkeen kasvanut 60:een. Seinäjoella figuureita on parikymmentä. Osa teoksista on parhaillaan esillä Salossa.

– Yritän aina valita ne, jotka sopivat paikalliseen historiaan.

Osa teoksista on saanut innoituksensa historiasta: joukosta voi muun muassa tunnistaa Ruotsin kuningas Kustaa III:n. Toisissa on taustalla esimerkiksi kartanoiden kummitustarinoita tai vanhoja valokuvia ja maalauksia.

Hahmot syntyvät sitomalla teräslankaa eikä niitä hitsata kasaan. Reichstein ei laske työtunteja, sillä ohuen rautalangan sitominen vaatii satoja työtunteja. Hän kuitenkin sanoo, että tekniikka on siitä hyvä, että teoksia voi korjata melko helposti.

– Minä piirrän teräslangalla. Se on piirtämistä 3D-tilassa, Reichstein kuvailee.

– Se ei ole ihan helppoa. Erityisesti jos teräslanka on paksua ja joskus sen täytyy olla, kun ei ole mitään tukirakenteita. Jokainen viiva piirtää ja on samalla rakenteen kantava osa.

Valmiit teokset sinkitään ja maalataan erikoismaalilla, jolloin ne hohtavat uv-valossa.

Vaikka teokset on tehty rautalangasta, ne ovat myös herkkiä. Reichstein kertoo, etteivät hahmot ole koskaan kohdanneet ilkivaltaa, mutta ihmiset ovat välillä rutistaneet niitä vahingossa turhan kovaa.

– Ihmiset ovat halailleet ja kätelleet niitä, jolloin käsi on mennyt ihan klöntiksi, Reichstein kertoo ja lisää, että teoksia saa valokuvata, mutta koskeminen ei kannata.

– Maalikerros on herkkä, jolloin hohto kuluu kosketuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat