Paikalliset

Hiilineutraalius ei tule ilmaiseksi, sanoo Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilä – isot investoinnit vielä edessä

Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilä kertoo, että päästöoikeuksien hinnannousu ja turpeen verotuksen kiristäminen vaikuttivat hintojen nostamiseen.

Riina Haapala

Seinäjoen Energia nostaa vuoden 2020 alusta vesihuoltomaksuja ja kaukolämmön hintaa.

Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilän mukaan kaukolämmön hintojen korotuksen taustalla on päästöoikeuksien hinnannousu ja turpeen verotuksen kiristyminen.

Päästöoikeuksien hinta on noussut parissa vuodessa lähes kuusinkertaiseksi. Jos vuonna 2018 yksi hiilidioksiditonni maksoi viisi euroa, nyt se maksaa noin 30 euroa. Hätilän mukaan päästöoikeuksiin käytetään tänä vuonna noin neljä miljoonaa euroa.

Seinäjoen Energian käyttämästä lämmöntuotannosta noin 80 prosenttia tulee Seinäjoen Voiman laitokselta. Sevon voimalaitos taas käyttää noin 80-prosenttisesti polttoaineenaan turvetta. Turpeen verotusta nostettiin tämän vuoden alussa, mikä lisää kustannuksia.

Ensi vuoden alussa kaukolämmön energiamaksu nousee vuoden 2020 alusta 60 euroon, mikä on neljä euroa enemmän kuin tähän asti. Edellisen kerran energiamaksua on nostettu vuoden 2016 alussa. Peräseinäjoella maksu on jatkossa 61 euroa.

Kaukolämmön perusmaksut nousevat yhdeksän prosenttia. Pientaloasukkaalle tämä tarkoittaa noin yhdeksän euron nostoa kuukaudessa.

Veden ja jäteveden perusmaksut nousevat ensi vuoden alusta yhdeksän prosenttia ja käyttömaksut seitsemän prosenttia. Näitä maksuja on nostettu viimeksi vuoden 2016 alussa. Vesimaksu nousee 1,87 euroon kuutiometriltä ja jätevesimaksu 2,59 euroon kuutiometriltä.

Perusmaksujen hinnankorotukset omakotitalolle, jossa veden kulutus on 150 kuutiota vuodessa, ovat kuukaudessa noin neljä euroa. .

Seinäjoen Energian tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

– Hiilineutralius ei tule ilmaiseksi, Hätilä muistuttaa.

Yhtenä keinona hiilineutraaliuteen pyrkimisessä on Hanneksenrinteen lämpölaitoksen muutos puupellettejä käyttäväksi laitokseksi. Se on noin 20 miljoonan euron hanke. Tällä hetkellä laitostoimittajan arvio on, että se voitaisiin luovuttaa käyttöön marraskuun loppuun mennessä. Laitosta on nyt koekäytetty, mutta ratkaiseva, viikon ympärivuorokautinen testaus alkaa nyt.

– Tämä viikko ratkaisee, otetaanko Hanneksenrinne vastaan, Hätilä sanoo.

Suunnitteilla on myös 30 miljoonan euron investointi Kapernaumiin. Siinä turve vaihdettaisiin biopolttoaineeseen. Toimittaja on valittu, mutta asiasta on tehty valitus markkinaoikeuteen. Hätilän mukaan loppuvuodesta voidaan odottaa tietoa siitä, oliko valitus aiheellinen vai aiheeton.

Lisäksi Seinäjoen Voiman laitos on tulossa tiensä päähän. Hätilä kertoo, että Sevon korvaamisesta on käyty keskustelua ja pohdittu eri vaihtoehtoja. Investointihinnan arvioidaan olevan 20–30 miljoonaa euroa.

– Toiveissa olisi, että saataisiin korvattua Sevo niin, ettei tarvitsesi enää polttaa mitään, Häitilä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat