Paikalliset

Seinäjoen Black Friday -kampanjan 99 euron tontteja on toistaiseksi myyty yksi kappale

Kuvituskuva.

Kuvituskuva/ Heikki Toivanen

Seinäjoen kaupunki valjasti viime viikolla alkaneen Black Friday -alennusmyyntikampanjan Peräseinäjoen ja Ylistaron alueiden tonttikauppojen edistämiseksi. Päivän sijasta tarjous laajennettiin koskemaan kahta viikkoa. Aikavälillä entisten liitoskuntien alueilta on tavoitteena myydä yhteensä yhdeksän tonttia 99 euron kappalehinnalla.

Tonttien koot vaihtelevat 1000–1655 neliömetrin välillä. Rakennusoikeutta näillä on pääasiassa 250 neliömetriä, suurimmalla 1655 neliömetrin tontilla kuitenkin 350 neliömetriä. Tonteilla on kunnallistekniikka valmiiksi rakennettuna.

Tonttien varaaminen aloitettiin viime perjantaina kello yhdeksän aamulla. Tontit varataan ja myydään hakujärjestyksessä. Alkuviikkoon mennessä tontteja oli myyty yksi.

Halpuuttaminen on liitetty kaupungin Avaruuden pääkaupunki -kuntamarkkinointikampanjaan, mutta samaan aikaan syy on Peräseinäjoen ja Ylistaron alueiden vähentyneessä vetovoimassa.

– Haluamme tällä tarjouksella vauhdittaa Ylistaron ja Peräseinäjoen tonttikauppaa. Tonteilla on kunnallistekniikka jo valmiina eli ne ovat valmiita rakentamiseen, palveluvastaava Tarja Karhu kertoo.

– Nyt tonteista saa tuntuvan alennuksen, parhaimmillaan jopa 4463 euroa. [...] Eikä tontit ole muulloinkaan hinnalla pilattuja: hintataso ei kata edes kunnallistekniikan kustannuksia.

Vaikka kampanjan aikana myytyjen tonttien määrä ei nousisi suureksi, Karhun mukaan kampanja itsessään on herättänyt kiinnostusta alueisiin. Jokainen nyt myyty tontti on ainoastaan ”plussaa”.

– Tilanne vaikuttaa positiiviselta, ja olemme saaneet syksyn aikana mukavasti kyselyitä näihin alueisiin liittyen.

Entisten liitoskuntien alueiden vetovoima on puhuttanut.

Seinäjoen kaupungin elinvoimalautakunta otti alkuvuodesta esille Peräseinäjoen ja Ylistaron alueiden kehittämisen. Kaupungilta on toivottu panostuksia erityisesti liitoskuntien alueilla sijaitsevien tonttien myynnin edistämiseksi. Esimerkiksi Peräseinäjoen alueella tonttikauppoja on tehty viime vuosina ainoastaan muutamia, ja myymättömiä tontteja on lukuisia.

Tällä hetkellä Seinäjoen kaupungin asumisen ja ympäristön toimialan ylläpitämässä tonttipankissa on listattuna Peräseinäjoella 31 ja Ylistaron alueella 44 myytävää omakotitalotonttia.

Yhtenä toimenpiteenä kaupunkiympäristölautakunnalle esitettiin alkuvuodesta myymättömien omakotitalotonttien hintojen tarkistamista. Yhtenä perusteluna hinnan alennuksiin pidettiin sitä, että ”naapurit myyvät tontteja alennuksella”. Muun muassa Kauhava on toteuttanut kampanjan, jossa se myi tontteja halvimmillaan kymmenen euron hintaan.

Elinvoimalautakunnan huoleen alueiden vetovoimasta on peruste. Tilastokeskuksen vuosittain laatimassa ja tilastollisiin pienalueisiin perustuvassa tarkastelussa nämä alueet menettivät jälleen viime vuonna väestöään: Peräseinäjoki 2,5 prosenttia ja Ylistaro 0,8 prosenttia.

Viiden vuoden tarkasteluajanjaksolla Peräseinäjoki on menettänyt 6,5 prosenttia ja Ylistaro 3,2 prosenttia asukkaistaan. Seinäjoen alueen suurimmat väestötappiota on koettu juuri etelässä Peräseinäjoen ja Kihniän sekä pohjoisessa Ylistaron ja Kylänpään tilastoalueilla.

Tonttien alennusmyynnin ehdot:

Tontin hinta 99 euroa. Hintaan sisältyy lohkomiskulut sekä kaupanvahvistajan palkkio. Päätösmaksua tonttivarauspäätöksestä ei peritä.

Tonttivaraus on voimassa 30.6.2020 saakka ja tontin kauppakirja on allekirjoitettava varausaikana.

Ennen kauppakirjan allekirjoittamista on laitettava rakennuslupahakemus vireille.

Asuinrakennus on rakennettava asuttavaan kuntoon kahden vuoden kuluessa ja täysin valmiiksi kolmen vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Tontit eivät ole myyntiin rakentajien varattavissa. Tonttia ei myöskään saa myydä tai luovuttaa eteenpäin rakentamattomana tai osittain rakennettuna muulle kuin kaupungille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat