Paikalliset

Ely-keskus: Seinäjoen Maakuntataloa ei suojella rakennusperintölain nojalla

Lue uusin printtilehti tästä.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus ei suojele Maakuntataloa rakennusperitölain nojalla. Ely-keskus on tehnyt päätöksensä joulukuussa ja se on Seinäjoen kaupunginhallituksen käsiteltävänä maanantaina.

 

Rakennusperintölain mukaan rakennus voidaan suojella erityislain pohjalta, jos se on valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai paikallisesti merkittävä. Ely-keskuksen mukaan Maakuntatalo täyttää kriteerit maakunnallisen sekä huomattavan paikallisen merkittävyyden osalta.

Ely-keskuksen mukaan rakennus kuvaa aikakautensa yhdistystoiminnan laajuutta ja historiallista merkitystä osana maakunnan hyvinvoinnin rakentamista sekä kohteen syntyhistorian että sen toiminnan osalta. Ely-keskus toteaa myös, että tilan erityistä merkitystä korostaa Arvid Bromsin hyvin säilynyt seinämaalaus, joka on suunniteltu juuri Maakuntataloa varten ja esittää aikakautensa maakunnallisia merkkihenkilöitä.

Ely-keskus kuitenkin katsoo, ettei Maakuntatalolla ole paikallisista arvoistaan huolimatta laajempaa valtakunnallista merkitystä.

Seinäjoen kaupunginhallituksen antaman lausunnon mukaan kohteen purkulupapäätöksen yhteydessä on todettu voimassa oleva asemakaavan vanhentuneisuus ja alueen asemakaavan muutos on käynnistetty. Lausunnossa on todettu kohteen sekä lähiympäristön kulttuuri- ja rakennushistorialliset sekä kaupunkikuvalliset arvot, jotka tullaan ottamaan huomioon asemakaavaa laadittaessa. Lausunnossa katsotaan myös, että suojeluasia tulisi tutkia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisella tavalla.

 

Ely-keskus katsoo, että Maakuntatalon sisääntuloaula ja portaikko sekä Arvid Bromssin seinämaalaus ovat julkisluonteisena sisätilana suojeltavissa myös maankäyttö- ja rakennuslain pohjalta.

Kohteen erityislain mukaista suojelua yksinomaan teoksen johdosta ei myöskään ole katsottu kokonaisarvion pohjalta tarkoituksenmukaiseksi.

Ely-keskus toteaa, että kohteesta tehtyjen kuntotutkimusten pohjalta voidaan päätellä, että rakennuksen välttämättömät korjaustoimet ainakin kellaritilojen osalta tulevat olemaan merkittäviä. Kiinteistön asemakaavoituksen yhteydessä on mahdollista tutkia tarkemmin, miten suojelutoimet voidaan toteuttaa taloudellisesti tarkoituksenmukaisella tavalla siten, että rakennuksen ja sen ympäristön kaupunkikuvalliset arvot turvataan, Ely-keskus toteaa.

Näiden syiden vuoksi Ely-keskus päätti, ettei se suojele Maakuntataloa Rakennusperinnön suojelusta annetun lain pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kansanliike Maakuntatalon puolesta – "Kaupungissa on paljon kulttuurialan ammattilaisia, jotka etsivät paikkaansa"17.4.2018 16.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat