Paikalliset

”Puurakentaminen on ilmastoteko" sanoo Asta Salmi – puuta ei hyödynnetä vielä niin paljon kuin voisi

Puurakentamisen liiketoiminnan kehittämisen professori Asta Salmen mukaan on tärkeää tuoda esiin uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita.

Riikka Kalmi

Puurakentaminen vastaa tämän päivän isoihin haasteisiin kuten kaupungistumiseen ja ilmastonmuutoksen hillintään. Näin sanoo kauppatieteen tohtori, dosentti Asta Salmi, joka on aloittanut Vaasan yliopiston liiketoiminnan kehittämisen professorina. Soveltamisalana on puurakentaminen. Professuuri on osa Etelä-Pohjanmaan Epanet-korkeakouluverkostoa ja sijoittuu Seinäjoelle.

Tutkimuspainotteisen professuurin tavoitteena on tuottaa uutta tietoa, joka palvelisi myös alalla toimivia yrityksiä.

Salmi sanoo, että rakentamisen ja asumisen päästöjen hillintä tulee yhä tärkeämmäksi.

– Puurakentamisessa on yrityksille suuria mahdollisuuksia, jos kääntää yhteiskunnalliset haasteet omiksi mahdollisuuksiksi. Täytyy miettiä omia liiketoimintamalleja ja erityisen tärkeää on kuunnella asiakasta.

Salmi sanoo, että suomalaiset yritykset ovat perinteisesti keskittyneet tuotteeseen ja tuotantoon, mutta omaa osaamista ei aina osata markkinoida.

Puurakentaminen on Salmen mukaan ilmastoteko.

– Puulla sinänsä on monia hyviä ominaisuuksia: se sitoo hiiltä ja on uusiutuva materiaali. Kun on haastateltu puukerrostaloissa asuvia, niin he ovat kokeneet sisäilman ja sisätilan äänieristyksen hyväksi ja puun kodikkaaksi materiaaliksi. Loppukäyttäjät löytävät siis paljon positiivista, Salmi kertoo.

Toisaalta täytyy Salmen mukaan myös muistaa, ettei puu sovellu kaikkeen.

– On tosi tärkeää, että valitaan oikea materiaali käyttötarkoituksen mukaan. Puurakentaminen ei ole itsetarkoitus, mutta sen avulla voidaan vastata moneen haasteeseen.

Vaikka viime vuosina on rakennettu puukerrostaloja ja -kouluja, ei puuta hyödynnetä Suomessa Salmen mukaan niin paljon kuin voisi.

– Perinteisesti puusta on tehty pientä, kuten hirsimökkejä. On osaamista ja perinne. Merkittävä muutos on, että nyt aletaan tehdä suuren mittakaavan rakennuksia, kerrostaloja, kouluja ja päiväkoteja, Salmi sanoo.

– On tärkeää tuoda esiin uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita, että päättäjät pystyvät huomioimaan myös puun.

Salmi kertoo, että uudet paloturvallisuusmääräykset mahdollistavat myös aiempaa korkeammat puukerrostalot.

– Ja lupaava uusi alue on tehdä lisäkerroksia olemassa oleviin kerrostaloihin. Julkisen sektorin hankinta- ja kaavoituspäätöksillä on suuri rooli puurakentamisen edistämisessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat