Paikalliset

Maakuntatalon kaava tuskin etenee keväällä: "Odotettavissa on ristiriitoja"

Seinäjoen Maakuntatalolla on Ely-keskuksen arvion mukaan paikallista, mutta ei valtakunnallista merkitystä.

Riina Haapala

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus ei suojele Maakuntataloa rakennusperintölain nojalla. Ely-keskus on tehnyt päätöksensä joulukuussa.

Seinäjoen kaupunginhallituksen antaman lausunnon mukaan alkuperäinen toive oli, että rakennuksen mahdollinen suojelutarve kartoitetaan asemakaavoituksen yhteydessä.

Kiinteistön omistaja haki rakennukselle purkulupaa huhtikuussa 2018. Asemakaavamuutos on käynnistetty kesäkuussa 2019, mutta sen enempää ei asiaa ole ehditty edistää, kertoo Seinäjoen kaupungin yleiskaavapäällikkö Jyrki Kuusinen.

Kuusinen sanoo, että asemakaavaa tuskin ehditään edistää tänä keväänä keskustan useiden keskeneräisten asemakaavahankkeiden takia.

– Kevät taitaa olla jo täyteen ahdettu. Resurssien suhteen on haastetta, Kuusinen toteaa.

Museovirasto on ollut Maakuntatalon suojelun kannalla ja katsonut, että keskeiset osat: seinämaalaus, sisääntuloaula ja portaikko, voidaan suojella. Kuusinen sanoo, että asemakaavan suojelun yhteydessä suojellaan yleensä rakennuksen ulkoasu, mutta ei välttämättä edellytetä sisätilojen pitämistä ennallaan. Maakuntatalon tapauksessa kiinteistön omistaja on kuitenkin ollut halukas purkamaan koko rakennuksen ja rakentamaan uutta tilalle.

Kuusinen ei osaa vielä arvioida, milloin asemakaavoitusta edistetään. Hän kuitenkin uskoo, ettei prosessi ole kovin nopea.

– Tässä on varmaan haastava työ ja odotettavissa on ristiriitoja suojelun ja purkamisen kesken. En usko, että kovin nopeasti valmistuu. Aikataulua ei pysty arvioimaan ennen kuin hakijan kanssa on keskusteltu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ely-keskus: Seinäjoen Maakuntataloa ei suojella rakennusperintölain nojalla10.1.2020 09.25
Kansanliike Maakuntatalon puolesta – "Kaupungissa on paljon kulttuurialan ammattilaisia, jotka etsivät paikkaansa"17.4.2018 16.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat