Puheenaihe

Talkoilla kudotaan nyt rintoja: helsinkiläinen Tuula, 59, sai uuden rinnan Unkarista – "Se on ihan mukava ja pysyy paikallaan yhtä hyvin tai huonosti kuin sairaalan ensirinta"

Yksinkertainen käsityö, mutta saajalleen arvokas: neulottu rintaproteesi. Tuulan rinta tuli postileiman mukaan Unkarista.

Tuulan kotialbumi

Sukkia vauvoille ja varusmiehille, sytomyssyjä syöpäpotilaille, kintaita koaloille. Siinä muutama hyväntekeväisyysneulonta, jotka ovat olleet esillä julkisuudessa. Mutta miltä tuntuisi neuloa toiselle naiselle rinta? Tai saada sellainen postissa? Hyvältä, vakuuttavat sekä tekijät että rinnan saajat.

 

Knitted knockers on yhdysvaltalainen hyväntekeväisyyskampanja, joka tuottaa rintaproteeseja. Tarvitsijoina ovat lukuisat naiset, jotka ovat syystä tai toisesta menettäneet rintansa. Useimmiten taustalla on rintasyöpä.

Helsinkiläinen Tuula, 59, tilasi itselleen rinnan ja sai sen postissa Unkarista.

– Minulta on poistettu molemmat rinnat. Toiseen on tehty korjausleikkaus, toista odotellessa käytän proteesia. Sairaalasta sain heti rinnanpoiston jälkeen ensirinnan, mutta neulottu rinta on paljon mukavampi käytössä, hän kertoo.

Neulotun rinnan kokoa voi säädellä itse.

– Rintaan on jätetty nurjalle puolelle reikä, josta täytteenä olevan vanun määrää voi itse lisätä tai vähentää.

– Se on käytössä ihan mukava ja pysyy liikkuessa paikallaan yhtä hyvin tai huonosti kuin sairaalan ensirinta, Tuula kuvailee.

 

Neulottu rinta on Tuulan tapauksessa väliaikainen ratkaisu, sillä hän saa korjausleikkauksen avulla uuden rinnan poistetun tilalle. Maailma on kuitenkin täynnä naisia, joilla ei ole mahdollisuutta saada proteesia tai uutta rintaa.

– Meidän tavoitteenamme on kutoa tai virkata ilmaisia kudottuja rintoja naisille, joilta omat rinnat on poistettu. Kaikki tekijämme ovat vapaaehtoisia, kertoo Knitted Knockers org:in perustaja, yhdysvaltalainen Barbara Demorest.

Järjestön sivuilta kuka tahansa voi ladata ohjeet rinnan tekemiseen.

Idea lähti liikkeelle siitä, kun yksi rintasyöpäpotilas kutoi itselleen proteesit.

– Meillä on tällä hetkellä 500 rekisteröityä vapaaehtoisten ryhmää 50 osavaltiossa ja 25 maassa. Äskettäin lähetimme 100 rintaa Ruandaan, jossa korjausleikkauksia ei ole tarjolla, Demorest kertoo.

– Seuraavaksi tavoitteenamme on opettaa heitä ja tarjota materiaaleja, jotta he voivat tehdä näitä itse.

 

Järjestön nimissä valmistuneet rinnat eivät maksa naisille mitään. Helsinkiläinen Tuula lähetti järjestölle yhteystietonsa, väritoivomuksen ja koon, ja yhtenä päivänä postissa tuli rinta Unkarista. Rintoja paitsi tehdään myös postitetaan ympäri maailmaa.

– Näille on tarvetta. Meillä Yhdysvalloissa joka kahdeksas nainen sairastaa rintasyövän jossain vaiheessa elämäänsä. Rintojenpoistoja tehdään 50 000 vuosittain. 90 prosenttia leikatuista käyttää proteesia jossain vaiheessa, Barbara Demorest luettelee kotimaansa lukuja.

Suomessa noin 5 000 naista vuosittain sairastuu rintasyöpään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat