Paikalliset

Maukka ja Väykkä kiertää Etelä-Pohjanmaata

Musiikkinäytelmässä esiintyvät Eeva Kurssi, Laura Kivimäki ja Sami Silén, joka on myös tehnyt näytelmän musiikin.

Tomi Lähdesmäki

Maukka on kissa, Väykkä on koira.

Väykkä on vakava, säntillinen, työteliäs ja käytännöllinen.

Maukka on puolestaan tämän vastakohta: täynnä mielikuvitusta, leikkiä, haaveilua, vastuuttomuutta ja kaikkea muuta kuin ahkeraa työn tekemistä.

Tälle Timo Parvelan luomalle lastenkirjasarjan vastakohdilla leikkivälle dynamiikalle on rakennettu Teatterikaravaanin kevään lasten musiikkiteatteriesitys Maukka ja Väykkä, joka kiertää maakunnan alueella yhteensä 25 esityksen ajan.

Tekstin on dramatisoinut ja ohjannut kulttuuriyhdistys KoHon Tero Heinämäki.

– Kyseessä on vastakohdat, jotka täydentävät toisiaan. Kaksi hahmoa ja eri puolta, joiden kautta käsitellä järjen ja tunteen jännitettä. Perusjuju on se, että vaikka hahmot välillä ymmärtävät toisiaan väärin, aina pahassa paikassa he kuitenkin pystyvät lopulta samaistumaan toistensa tilanteeseen, Heinämäki toteaa.

Ohjaaja hakee yhtymäkohtia etenkin sosiaalisessa mediassa vallallaan olevaan tahallisen erimielisyyden kulttuuriin.

– Ääripäät ovat vahvoja, ja kaikki tuntuvat tappelevan koko ajan. Esitys pistää teeman näyttämölle. Todellisuus on näiden ääripäiden välimaastossa, ja ne pystyvät tulemaan toisiaan vastaan ja toimeen keskenään.

Nyt toteutuva kiertue on ensimmäinen kahden seinäjokelaisen kulttuurin ammattilaistoimijan yhteistyössä. Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahasto on tukenut vapaan taiteen kentällä toimivia ammattilaisia kolmivuotisella hankkeella.

Teatterikaravaanin muodostavat osa Kulttuuriyhdistys KoHon ja rytmimusiikin ammattilaisorkesteri Laitakaupungin orkesterin jäsenistä. Teatterikaravaanin tavoitteena on kiertää kolmessa vuodessa kaikki alueen kunnat laadukkaalla lapsille ja nuorille suunnatulla musiikkiteatterilla. Esitykset suunnataan vuosittain eri alueille ja eri-ikäisille lapsille.

– Perusidea on se, että nyt esitykset viedään päiväkoti-ikäisille ja alakoulujen nuorimmille oppilaille. Seuraavana vuonna teemme musiikkiteatteria vähän vanhemmille lapsille ja kolmantena vuotena teini-ikäisille, Heinämäki kertoo.

Vapaan taiteen kentän toimijoille avustus on alueellisesti tärkeä. Samalla kuitenkin karavaani pyrkii laajentamaan toimintakulttuuria siihen suuntaan, että lastenteatteria ja -kulttuuria olisi mahdollista tehdä myös niinä aikoina kun apuraha-avustusta ei ole saatavilla.

– Laitakaupungin orkesteri on täynnä lahjakkaita ja taitavia muusikoita. Tarkoituksemme on jatkossakin tehdä laadukasta musiikkiteatteria, jossa kuullaan myös laadukkaita orginaalisävellyksiä.

Teatterikaravaanin Maukka ja Väykkä:

Maukka ja Väykkä -musiikkinäytelmä on dramatisoitu Timo Parvelan Maukka ja Väykkä -kirjasta.

Teatterikaravaani kiertää maakuntaa tammi- ja helmikuun ajan. Ensi-esitys on Alavudella Tervanallen päiväkodissa perjantaina 17.1.2020.

Teatterikaravaanin kiertue jatkuu yhteensä kahdellakymmenelläviidellä esityksellä. Esitys nähdään myös Eskarifestarien yhteydessä Seinäjoella, Ilmajoella, Kurikassa ja Jalasjärvellä. Seinäjoella Maukka ja Väykkä esiintyy myös uuden kulttuuritalo Kalevan Navetan esitystilassa 13. ja 14.5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat