Puheenaihe

Tukiuudistus nosti kuluja kolme kertaa arviota enemmän – eduskunta jäi ilman tarvittavia tietoja

Kuvituskuva.

Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Muutama vuosi sitten voimaan tullut perustoimeentulotuen uudistus on aiheuttanut kustannuksia huomattavasti arvioitua enemmän.

Perustoimeentulotuki siirtyi vuoden 2017 alussa kunnilta Kelan myönnettäväksi ja maksettavaksi. Uudistus ei ole vielä tuottanut kaikkia toivottuja tuloksia, toteaa tiedotteessa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.

Viime vuonna perustoimeentulotuen käsittelyn välittömät kustannukset olivat Kelassa lähes 100 miljoonaa euroa, kun lain valmistelussa arvio oli noin 32 miljoonaa euroa.

Vuonna 2018 puolestaan toiminta työllisti kaikkiaan noin 1 500 henkilöä vaikka alunperin arviona oli noin 750 henkilöä.

 

Tavoite toiminnan tehostamisesta ei ole VTV:n tarkastuksen mukaan vielä toteutunut.

Eduskunta ei saanut perustoimeentulotuen siirtoa koskevan lain valmistelussa tarpeeksi tietoa, toteaa VTV:n ylitarkastaja Antti Halmetoja.

Tarjolla oli kyllä asiantuntijatietoa sekä aiheeseen perehtynyt asiantuntijatyöryhmä.

– Kaikkia asiantuntijoiden esiin nostamia, uudistukseen liittyviä riskejä ei kuitenkaan tuotu esille hallituksen esityksessä ja näin eduskunta ei saanut tarpeeksi kattavaa tietoa kokonaisuudesta, Halmetoja sanoo.

 

Sosiaalityön ja taloudellisen tuen välisen yhteyden heikkeneminen nähtiin riskinä, kun tuki haetaan Kelalta ja kunnat tarjoavat sosiaalipalvelut.

Tarkastuksen perusteella näin näyttää käyneenkin sosiaalipalveluja tarvitsevien asiakkaiden kohdalla.

Halmetojan mukaan perustoimeentulotuen siirto Kelalla näyttää lisänneen työtä muun muassa TE-palveluissa, terveyssosiaalityössä ja edunvalvonnassa.

– Myös valvontaviranomaisten työ on lisääntynyt. Hallituksen esityksessä uudistuksen vaikutukset viranomaistyöhön olisikin pitänyt kuvata laajemmin. Tällaisten suurien uudistusten vaikutuksia tulisi arvioida laajasti ja poikkihallinnollisesti, Halmetoja toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kela varoittaa: Tukien maksu voi viivästyä – "Koskee erityisesti työttömyys- ja toimeentulotukia"8.11.2019 10.25
Kela teki lähes 2 miljoonaa päätöstä perustoimeentulotuesta – yleisimmin tukea maksetaan vieraskielisille ja harvemmin ruotsinkielisille23.10.2019 06.30
Toimeentulotuen hakijan on vaikea erottaa, haetaanko tukea Kelasta vai sosiaalitoimesta – heikoimmassa asemassa olevat voivat jäädä kokonaan ilman4.10.2019 13.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat