Paikalliset

Ahdistaako koronavirus? – Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri avaa huolipuhelimen, johon vastaavat ammattiauttajat

Hyvinkään uusi takaisinsoittopalvelu alkoi keskiviikkona. Asiakaspalvelijat soittavat takaisin arkipäivinä.

Anton Soinne

Jatkuvasti leviävä koronavirus aiheuttaa monissa huolta ja ahdistusta. Päivystysapunumero palvelee kuitenkin vain fyysisissä vaivoissa.

Henkisen puolen kysymyksiä varten Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on perustamassa huolipuhelimen.

Hallintoylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä kertoo esittäneensä ajatusta huolipuhelimesta viime viikolla. Asia eteni nopeasti ja huolipuhelin avattiin tänään keskiviikkona. Se palvelee maanantaista perjantaihin kello 9-15 numerossa 050 474 2854.

– Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla eletään aika rauhallista vaihetta ja uskon, että tämä riittää. Kun potilasvirrat alkavat kasvaa ja alkaa tulla tehohoitopotilaita ja karanteeneja, on varauduttu, Suonsyrjä sanoo.

Puhelin on tarkoitettu kaikille Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen asukkaille, joita tilanne ahdistaa.

– Meillä on vielä hyvin rauhallinen tilanne, mutta meillä on paljon lapsia ja nuoria kotona ja perheessä on voinut tulla lomautuksia. Se herättää ahdistusta ja huolta. Puhelimessa kuunnellaan ja annetaan neuvoja, kertoo kehittämisylihoitaja Minna Laitila.

Huolipuhelimeen vastaavat henkisen auttamisen asiantuntijat: psykiatriset sairaanhoitajat, psykologit ja sairaalasielunhoitajat.

– Olemme jakaneet päivystysvuorot, että aina on ammattilainen vastaamassa puhelimeen, Laitila kertoo.

Toistaiseksi huoli ja ahdistus eivät ole Etelä-Pohjanmaalla näkyneet ainakaan psykiatrian päivystyksessä. Huolipuhelimen kanssa ollaankin liikkeellä etupainotteisesti.
– Koronaviruksella on niin laajamittaiset vaikutukset perustoimeentuloon ja normaalielämään, niin uskon, että tälle tulee olemaan kysyntää, Suonsyrjä sanoo.

Huolipuhelimeen voi soittaa anonyymisti eikä soittajasta tallenneta mitään tietoja tai kysytä nimeä. Huolipuhelimesta ei myöskään anneta hoidollisia neuvoja, vaan niissä päivystysapunumero on edelleen oikea valinta. Puheluiden määrää myös seurataan.
– Jos on tarve laajempaan toimintaan, niin voidaan tehdä niin, Suonsyrjä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Psykologi Pirkko Lahti rauhoittelee koronauutisten ahdistamia ihmisiä – "Jäitä hattuun, noudatetaan ohjeita ja käännetään tämä yhdessä voitoksi"15.3.2020 10.05
Etätöissäkin voi olla yhteisöllisyyttä – Seinäjoella pidetään virtuaalisia kahvihetkiä20.3.2020 15.08
Li Andersson puolusteli päiväkotien aukioloa: "Mikäli varhaiskasvatuksen yksiköt suljetaan, niin kasvaa todennäköisyys sille, että hoitovastuu siirtyy isovanhemmille"18.3.2020 14.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat