Paikalliset

Seinäjoen tilinpäätös 22 miljoonaa euroa alijäämäinen – lainamäärä asukasta kohden yli 5 000 euroa

Seinäjoen kaupungin rahoitusjohtaja Mika Itänen. Arkistokuva viime syksyltä, kun Itänen esittele vuoden 2020 talousarviota.

Riina Haapala

Seinäjoen kaupungin tilinpäätös vuodelta 2019 oli 22,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuonna 2018 alijäämää oli 7,5 miljoonaa euroa.

Vuoden 2019 vuosikate oli 249 000 euroa.

Heikko tulos johtuu erikoissairaanhoitomenojen yli 10 prosentin kasvusta. Myös kaupungin omien palveluiden menot suhteessa tuloihin ovat olleet 8,2 prosentin kasvussa.

 

Kunnallisveroissa vuosi 2019 oli poikkeuksellinen. Kuntaliitto arvioi, että noin 400 miljoonaa euroa kuntien kunnallisverotuloista jäi verokortti- ja tulorekisteriuudistuksen vaikeuksien vuoksi tilittämättä. Tämä näkyi myös Seinäjoen kunnallisverotuloissa 4–5 miljoonan euron vajeena. Kokonaisuutena verotulot kasvoivat kuitenkin yhteensä 3,9 prosenttia.

Seinäjoki myös investoi vuonna 2019. Nettoinvestoinnit olivat 45 miljoonaa euroa ja koko kaupunkikonsernissa 88 miljoonaa euroa. Suurimpia investointeja ovat Tammikampuksen tilojen saneeraaminen, teatteritekniikan peruskorjaus sekä Kauppa-Joupin eritasoliittymä. Myös Keskustori avattiin käyttöön.

Vuosikate ei riittänyt investointien rahoittamiseen, mikä merkitsee velkaantumisen jatkumista. Lainamäärä on 5199 euroa asukasta kohden eli yhteensä 312 miljoonaa euroa. Konsernilainaa on 9230 euroa per asukas, yhteensä 633 miljoonaa euroa.

Kaupunkikonserni paransi hieman kokonaistulosta, mutta tulos on tilikaudelta 21,5 miljoonaa euroa alijäämäinen.

 

Vuoden 2020 tavoitteena on vähintään nollatulos. Se edellyttää yhtäältä rakenteellisia uudistuksia ja toisaalta sitä, että kaupungin vetovoima jatkuu vahvana.

Vuoden 2019 lopussa kaupungin taseessa on kumulatiivista ylijäämää 13,5 miljoonaa euroa ja kaupunkikonsernilla 93 miljoonaa euroa.

– Vielä kun kaupungilla on taseessa kumulatiivista ylijäämää, on tärkeää sopeuttaa kaupungin ja kuntayhtymien toimintaa ja taloutta vastaamaan muuttuneita olosuhteita mahdollisimman ajoissa, toteaa rahoitusjohtaja Mika Itänen kaupungin tiedotteessa.

Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöksen 30. maaliskuuta. Valtuustoon asia etenee 15. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Etelä-Pohjanmaan liitto suunnittelee puolen miljoonan euron tukea koronakriisin haittojen lievittämiseen26.3.2020 09.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat