Paikalliset

Kirkko antaa alaikäisille alkoholia, ministerin mielestä ristiriitaista lain kanssa

Rippinuorten ehtoolliskäytäntö jakaa mielipiteitä Suomen hallituksen sisällä sekä sosiaali- ja terveysministerin ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon välillä.

Evankelis-luterilaisen kirkon ehtoollisviinikäytännössä ja alkoholilaissa on ristiriita, kertoo seinäjokelainen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) Hänen mukaansa käytäntöjä pitäisi selkeyttää, kun kirkko jakaa alaikäisille alkoholillista ehtoollisviiniä. Raittiutta edistävä järjestö ottaa asian tänään kokouksessaan puntaroitavaksi.

Alkoholilain mukaan vähintään 1,2 ja enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää juomaa ei saa anniskella henkilölle, joka on kahdeksaatoista vuotta nuorempi.

– Kirkon ehtoollisviinikäytännössä ja alkoholilaissa on ristiriita, myöntää sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Seinäjoen Sanomille.

Rippinuorten ehtoollisviinitarjoilusta on hyvä käydä keskustelua seurakunnissa, Risikko sanoo.

Vaikka seurakunnissa on tarjolla myös alkoholiton vaihtoehto, vain harvat alaikäiset nauttivat ehtoollisviiniä ilman alkoholia.

– En usko, että kukaan nuori jää alkoholiin koukkuun ehtoollisviinin vuoksi, koska määrä on pieni. Luotan kirkon vastuullisuuteen tässä asiassa. Itse en esitäkään suin päin muutosta, sanoo Risikko.

 

Monelle on kynnyskysymys sanoa papille, että haluaa alkoholitonta viiniä.”

Raittiuden Ystävät: Vastoin lain sanaa

Alaikäisille ehtoollisella tarjottava alkoholillinen viini närkästyttää Raittiuden Ystävät ry:tä.

Järjestö katsoo, että seurakunnat toimivat vastoin alkoholilakia, kun ne antavat alaikäisille alkoholia esimerkiksi konfirmaation yhteydessä.

– Kun alkoholin käyttö on alaikäisiltä kielletty ja he kuitenkin saavat sitä konfirmaatiossa ehtoollisella, siinä mennään vastoin lain sanaa. Tämä riitelee alkoholilain kanssa, ja se ei ole hyvä asia, paheksuu Raittiuden Ystävät ry:n liittovaltuuston puheenjohtaja Tuula Grundström.

Hän vaatii, että ehtoollisella tarjottava viini on alkoholitonta rippikoululaisille. Grundström kertoo Seinäjoen Sanomille, että vie ehdotuksensa tänään keskiviikkona Raittiuden Ystävät ry:n hallituksen käsittelyyn. Grundström ei usko, että hänen ehdotuksensa saa kielteistä vastaanottoa.

– Korostan, että tarjolla on myös alkoholiton vaihtoehto. Tiedän, että kirkon piirissä on käyty keskustelua myös siitä, että rippinuorille olisi tarjolla vain alkoholiton viinivaihtoehto konfirmaation ehtoollisella. On hyvä asia, että Raittiuden Ystävät on nostanut asian esille. On hyvä selkeyttää käytännöt, jatkaa Risikko.

”Jo pieni tippa ehtoollisviiniä voi aloittaa kierteen”

Kirkkolain nojalla annetun kirkkojärjestyksen mukaan ehtoolliseen saa osallistua jokainen konfirmoitu kirkon jäsen.

Ehtoolliseen saa osallistua yhdessä vanhempansa tai muun hänen kristillisestä kasvatuksestaan huolehtivan konfirmoidun kirkon jäsenen kanssa myös kastettu lapsi, jolle on opetettu ehtoollisen merkitystä.

Grundströmin mielestä monelle alaikäiselle voi tulla elämäntapa käydä nauttimassa alkoholia ehtoollisella.

– Ei ole toteen näytetty, mutta he voivat jäädä alkoholiin koukkuun.

Grundström on huolissaan myös raitistuneista alkoholisteista, jotka käyvät ehtoollisella.

– On olemassa riski, että he alkavat juoda uudestaan käytyään ehtoollisella. Jo pieni tippa alkoholia voi aloittaa uuden kierteen.

Aiemmin Raittiuden Ystävät on vaatinut kaiken ehtoollisella tarjottavan viinin olevan alkoholitonta. Järjestö on lähettänyt vetoomuksensa seurakuntiin.

– Ei ole tarpeellista, että ehtoollisviinissä on alkoholia, sillä raitistuneet ja sairaat eivät saa käyttää sitä. Ja vaikka myös alkoholitonta viiniä on tarjolla ehtoollisella, monelle on kynnyskysymys sanoa papille, että haluaa alkoholitonta viiniä. Se ei ole helppoa, sanoo Grundström.

Piispainkokouksen päätöksen mukaan alkoholitonta ehtoollisviiniä tulee aina olla saatavilla.

Ehtoollisviinissä alkoholia 15 prosenttia

Kirkon tiedotuskeskuksen tiedottajan Petra Honkaranta-Siivarin mukaan alkoholittoman viinin saaminen ehtoollisella ja konfirmaatioissa on varsin seurakuntakohtaista.

– Alkoholitonta vaihtoehtoa koskevat samat yleisohjeet kuin alkoholia sisältävääkin: sen tulee olla viinirypäleistä valmistettua, kertoo Honkaranta-Siivari.

Hänen mukaansa tavallisesti ehtoollisviini on Málaga Larios. Se on makea, väkevä espanjalainen punaviini, jossa on alkoholia 15 prosenttia. Alkoholiton vaihtoehto on yleensä merkkiä Ariel Rouge.

Ministerit Risikko ja Räsänen ovat eri mieltä alkoholilaista

Rippinuorten ehtoollisviinikäytäntö jakaa Suomen hallitusta.

Kirkollisista asioista vastaava sisäasiainministeri, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ei ole samoilla linjoilla sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) kanssa.

– Kun rippikoululaiset saavat ehtoollisella alkoholipitoista viiniä, se ei ole ristiriidassa alkoholilain kanssa. Ehtoollisella otettava viinimäärä on pieni, sanoo Räsänen.

Risikon mielestä kirkon ehtoollisviinikäytännössä ja alkoholilaissa on ristiriita.

Räsänen ei ota kantaa siihen, pitäisikö ehtoollisviini tarjota rippikoululaisille pelkästään alkoholittomana, kun alaikäiset eivät muutenkaan saa juoda alkoholia.

– Tämä on asia, joka ei ole valtion päätettävissä vaan täysin kirkon ja seurakuntien oma asia. Omassa perheessäni lapset ovat käyneet kanssamme ehtoollisella jo ennen rippikoulun käyntiä eikä siitä ole ollut ongelmia. En itse näekään tätä käytäntöä ongelmana, koska ehtoollinen on selkeästi muusta juomisesta ja syömisestä erotettu pyhä tilanne.

Räsänen kuitenkin myöntää, että ehtoollisviini voi muodostua ongelmaksi joillekin alkoholisteille.

– Myös joillekin nuorille se voi olla ongelma. Siksi myös alkoholiton vaihtoehto on hyvä olla, selvittää Räsänen.

Kirkko: Alaikäisille pitää tarjota myös alkoholipitoista viiniä

Kirkkohallituksen mielestä nykyistä ehtoolliskäytäntöä ei pidä muuttaa.

– Ehtoollisenjako ei ole ristiriidassa alkoholilain kanssa, kertoo kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja, kirkkoneuvos Pekka Huokuna Seinäjoen Sanomille.

Huokuna viittaa eduskunnan entisen apulaisoikeusasiamiehen Jukka Lindstedtin 22.11.2006 antamaan kanteluvastaukseen.

Seinäjoen Sanomat pyysi eduskunnasta päätöksen pöytäkirjan.

Sen mukaan kantelija pyysi eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan vuonna 2005 valtiokirkon pappien menettelyä, kun he tarjoavat alkoholipitoista ehtoollisviiniä alaikäisille eli rippikoulun käyneille alle 18-vuotiaille ja vanhempien seurassa oleville rippikouluikäistä nuoremmillekin lapsille.

Lindstedt katsoi tuolloin, ettei asiassa ole aihetta epäillä lainvastaista menettelyä tai virkavelvollisuuden laiminlyöntiä.

– Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo lausunnossaan, että alkoholilaissa tai muussakaan sen tiedossa olevassa lainsäädännössä ei kielletä alkoholijuoman tarjoamista alaikäisen juotavaksi sellaisessa tilanteessa, josta on kyse ehtoollisten vietossa.

Tuolloin sosiaali- ja terveysministerinä toimi Tuula Haatainen (sdp).

– Yhdyn edellä mainittuun käsitykseen ja totean samalla, että vaikka alkoholilain mukaan anniskelu kahdeksantoista vuotta nuoremmalle on kielletty, anniskelulla tarkoitetaan alkoholin myymistä myyntipaikalla nautittavaksi, vastasi Lindstedt kanteluun marraskuussa vuonna 2006.

Huokunan mielestä päätös ei aiheuta jatkotoimenpiteitä.

– On kuitenkin hyvä korostaa sitä, että ehtoolliselle osallistumisessa on lasten ja nuorten kohdalla kysymys aina asiasta, johon heitä on hyvä vanhempien toimesta valmistaa ja kertoa, mistä ehtoollisessa on kysymys.

”En ole havainnut syitä muutokseen”

Huokunan mukaan kirkkohallituksessa ei ”sinänsä”ole keskusteltu siitä, että rippikoululaisille tarjottaisiin pelkästään alkoholitonta viiniä.

– Sen sijaan ehtoollisenviettoon liittyen yleisesti on painotettu sitä, että esimerkiksi rippikoulun yhteydessä on syytä keskustella ehtoollisenviettoon liittyvistä kysymyksistä. Tällöin voidaan keskustella asiasta myös alkoholittoman viinin näkökulmasta.

Huokuna kuitenkin itse tyrmää ajatuksen, että alaikäisille rippikoululaisille pitäisi tarjota konfirmaatiotilaisuudessa vain alkoholitonta viiniä.

– Toiminnallisen osaston johtajana en näe tarpeellisena nykyisen käytännön muuttamista. Olen palvellut ennen nykyistä tehtävääni pitkään seurakuntapappina, enkä ole havainnut syitä muutokseen.

Seinäjoen seurakunnan alkoholittomat viinit homehtuivat

Seinäjoen seurakunnassa lähes kaikki nauttivat ehtoollisella alkoholipitoista viiniä, myös alaikäiset lapset.

Eniten viiniä juodaan konfirmaatiotilaisuuksissa, joissa väkeä on paljon.

– Konfirmaatioissa alkoholillista viiniä menee keskimäärin 400 pikaria ja muulloin 150–250 pikaria. Alkoholitonta viiniä on aina tarjolla, mutta joskus sitä ei mene yhtään. Keskimäärin alkoholitonta viiniä menee ehtoollisella 1–2 pikaria, korkeintaan 5, kertoo Seinäjoen seurakunnan ylivahtimestari Maarit Ilonen.

Seinäjoen seurakunnan viestintäjohtajan Leena Hautalan mukaan alkoholitonta viiniä pitää erikseen pyytää

– Minulle on joskus soitettu erikseen ja kysytty, tarjotaanko meillä alkoholitonta viiniä ehtoollisella. Alkoholittomasta viinitarjoilusta on maininta myös messumonisteessa ja siitä lisäksi ilmoitetaan ennen jumalanpalveluksen alkua, toteaa Ilonen.

Hänen mukaansa Seinäjoen seurakunnassa kokeiltiin kokonaan alkoholitonta ehtoollisviinitarjoilua perhemessussa viime vuonna ja jumalanpalveluksessa kahdeksan vuotta sitten.

– Joku sanoi, oliko se pappi tai diakoniajohtaja, jos kokeiltaisiin alkoholitonta, kertoo Ilonen.

Hautalan mukaan alkoholiton viinikokeilu ei mennyt ihan nappiin Seinäjoella.

– Alkoholittomasta viinikokeilusta tuli ongelmia, sillä viini meni haaskoille, kun se homehtui nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat