Paikalliset

Mitä terveys merkitsee sinulle? Kirjoita se terveyselämäkertaan

Kylmäpäisimmät talviliikkujat hoitavat terveyttään pulahtamalla avantoon. Nyt kerätään myös muita terveyteen liittyviä kirjoituksia.

Sauvo Jylhä

Oletko innokas kuntoilija, jolle terveydestä huolehtiminen on itsestäänselvyys vai meneekö terveysintoilu mielestäsi jo naurettavuuden puolelle? Kuuluitpa sitten kumpaan ryhmään tahansa tai johonkin siihen välille, kirjoittamisesta kiinnostuneille tarjoutuu mahdollisuus laittaa terveyttä koskevat ajatuksensa paperille.

Itä-Suomen yliopiston Arkiset terveyskäytännöt -tutkijaryhmä sekä Suomalaisuuden Kirjallisuuden Seuran perinnearkisto keräävät suomalaisilta terveyselämäkertoja. Tavoitteena on koota kansalaisten omakohtaisia kokemuksia, näkemyksiä sekä tarinoita terveydestä elämän eri vaiheissa.

– Meitä kiinnostaa tietää minkälaisia terveysarvoja tavallisilla ihmisillä on ja miten terveys näkyy arkisessa elämässä. Mielenkiintoista on myös tietä poikkeavatko miesten ja naisten terveyskäsitykset toisistaan. Uskomme, että terveyselämäkerrat ovat hyvä tapa saada tutkimustietoa jokapäiväisestä elämästä, Itä-Suomen yliopiston dosentti ja kulttuuritutkija Sinikka Vakimo kuvailee.

 

Kirjoitusta ei tarvitse laatia kronologisesti. Voi myös keskittyä tiettyyn hetkeen tai tapahtumaan.”

 

Vakimo huomauttaa, että vaikka kyseessä on elämäkertakirjoitus, omaa kirjoitustaan ei tarvitse laatia kronologisessa aikajärjestyksessä lapsuudesta aikuisuuteen.

– Yhtä hyvin voi keskittyä kirjoittamaan esimerkiksi tämänhetkisestä tilanteesta. Tärkeintä on kirjoittaa vapaalla tyylillä. Kaikki kirjoitukset ovat yhtä arvokkaita, hän korostaa.

Kirjoittamisen alkuun pääsemiseksi tutkijaryhmä tarjoaa avuksi erilaisia teemoja. Omaa kirjoitusta rustatessa voi miettiä vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin; miten terveys näkyy arjessa, mitä terveys mielestäsi tarkoittaa, voiko terveydestä puhua vapaasti sekä mitä tehdä silloin kun terveys horjuu; kenen puoleen kääntyä.

Terveyselämäkertoja voi lähettää 31. toukokuuta asti, jonka jälkeen ne arkistoidaan Suomen Kirjallisuuden Seuran Joensuun perinnearkistoon tutkijoiden käyttöön.

Lisätietoja ja vinkkejä kirjoituksiin http://www.finlit.fi/kra/keruut/terveys.pdf

Näin lähetät kirjoituksesi

Kirjoitusten kieli, tyyliasu ja pituus ovat vapaat

Kirjoittaa voi myös muulla kielellä kuin suomeksi

Lähetä kirjoitus 31.5. mennessä joko postitse osoitteeseen SKS, Joensuun perinnearkisto, PL 111, 80101 Joensuu tai sähköpostilla [email protected]

Tarkemmat lähetysohjeet www.finlit.fi/kra/keruut/terveys.pdf

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat