Paikalliset

Boheemi perhe ottaa opiksi virheistään

Seinäjokelaiset Jesse Latvala ja Henna Hirvikoski näyttelevät Ekdahlin perheen Fannya ja Alexanderia.

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden suursatsaus Fanny ja Alexander voisi kertoa nykyaikaisen seinäjokelaisen perheen tarinan.

– Vaikka näytelmä kuvaa 1900-luvun alun ruotsalaista perhe-elämää ja Ekdahlin teatteriperheen kohtaloita, tarinan voisi siirtää tähän hetkeen, ohjaaja Anu Saari pohtii.

”Vaikka en ole taiteilija-perheestä, muistutimme hieman Ekdahleja.”
– Näytelmässä on kyse yhteisöllisyydestä ja perheen tuomasta turvasta. Ihmiset tekevät ovat yhtä erehtyväisiä kuin 100 vuotta sitten, mutta virheet ovat korjattavissa.

Fanny ja Alexander pohjautuu ohjaaja Ingmar Bergmanin tarinaan, josta on tehty myös Oscarin voittanut elokuva ja televisiosarja.

Kirjanakin ilmestynyt näytelmä kertoo mestariohjaajan omasta lapsuudesta joskin tarina tapahtuu 30 vuotta aiemmin.

Saari sai tavata Ingmar Bergman opiskeluaikanaan, kun ryhmä kävi katsomassa Bergmanin ohjausta Tukholmassa.

– Meitä kaikkia jännitti tavattomasti. Voi, miten hän jaksoi meitä innostuneita nuoria kuunnella. Nyt olen itse samassa tilanteessa, kun nuoret opiskelijani antavat kritiikkiä, Malmön teatterikoulussa opettava Saari muistelee.

Näytelmän kantaesitys nähtiin Oslossa 2009. Tukholman Dramaten-teatterin lavalla se nähdään tänä keväänä. Elinaikanaan Bergman ei halunnut antaa näytelmän oikeuksia kenellekään.

Saaren oma teatterikipinä syttyi lapsena, kun insinööri-isä hankki kuudelle lapselleen nukketeatterin.

– Ehkä hän huomasi, että viihdyn hyvin sadun maailmassa. Vaikka en ole taiteilijaperheestä, muistutimme hieman Ekdahleja. Lapsuuden hiihtolomiin kuuluivat vierailut isovanhempien luona Kurikassa. Pohjalaislaulut opeteltiin kotona, Saari sanoo.

Seinäjoen kaupunginteatterin Fannyssa ja Alexanderissa on kolmisenkymmentä roolia, ja niissä nähdään yli parikymmentä näyttelijää. Vierailevana tähtenä suvun matriarkan roolissa nähdään Ritva Oksanen.

Alexanderin roolissa vuorottelevat seinäjokelainen Jesse Latvala ja tamperelainen Joel Kareinen. Fannyn roolin tekevät vuoronäytöksin seinäjokelaiset Henna Hirvikoski ja Julia Autio.

Jesse Latvala ja Henna Hirvikoski pääsivät mukaan koe-esiintymisten kautta. Latvalalla on runsaasti vuorosanoja, mutta niiden kanssa hänellä ei ole ollut ongelmia.

– Aamulla on kolmen tunnin harjoitukset ja saman verran illalla. Onneksi olen saanut koulun kanssa sumplittua niin, että pääsin mukaan, lukiossa opiskeleva Latvala kertoo.

Fannyn ja Alexanderin vanhempia esittävät Mia Vuorela, Ville Salonen ja Heikki Vainionpää. Muissa rooleissa nähdään Sari Jokelin, Matti Suokonautio, Esa Ahonen, Jari Pylväinen, Jelena Jokelin-Muilu, Leena Rousti, Osku Haavisto, Anne Vihelä ja Tanja Huuskonen.

Muissa lapsirooleissa nähdään Elviira Lahti, Sanni Lehto, Meeri Mäki-Kihniä, Anni Väliniemi ja Laura Väliniemi.

Teatteriohjaaja Anu Saari on freelancerina ohjannut yli 25:ssä teatterissa useassa eri maassa.

Ohjaustöiden lisäksi Saari on myös opettanut Berliinissä ja toimii nyt professorina Lundin yliopiston teatterikorkeakoulussa Malmössä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat