Paikalliset

Nainen, varo tätä!

Naisten unenaikaiset hengityshäiriöt ovat selvästi alidiagnosoituja, toteaa Turun yliopistollisen keskussairaalan osastonlääkäri Ulla Anttalainen Suomen Lääkärilehdessä. Naisten uniapnean oirekuva poikkeaa miesten oirekuvasta ja voi viivästyttää taudin diagnosointia.

Esimerkiksi keski-ikäisten naisten väsymys saatetaankin lääkärin vastaanotolla aluksi virheellisesti tulkita vaihdevuosioireiksi ja uniapnea jää näin huomaamatta ja hoitamatta.

Uniapneaan liittyvät oireet kuten kuorsaus ja hengityskatkokset eivät ole naisellisia oireita, joten naiset saattavat häpeillä niiden kertomista lääkärille. Uniapnea saattaa senkin takia jäädä toteamatta.

Naiset ovat herkempiä huomaamaan miehensä kuorsauksen ja kertomaan siitä, kun taas miehet eivät raportoi samasta asiasta yhtä herkästi puolisolleen. Näin nainen ei Anttalaisen mukaan edes välttämättä tiedä kuorsaavansa eikä tunnista uniapnean riskiä.

Kuorsaus ei ole aina merkki uniapneasta, mutta uniapneaa sairastavilla kuorsaus on yleinen oire. Muita unipanean oireita ovat unenaikaiset hengityskatkokset, päiväväsymys, uniongelmat, aamupäänsärky, lisääntynyt virtsaneritys öisin, yöhikoilu, suun kuivuminen ja mielialahäiriöt.

Uniapneaa sairastavilla naisilla on enemmän oireita kuin miehillä, vaikka uniapnean vaikeusaste olisi molemmilla sama. Naispotilaat kärsivät tyypillisesti myös enemmän aamupäänsärystä, masennuksesta, ahdistuksesta, univaikeuksista ja levottomat jalat -oireilusta kuin miehet.

Monet naisten oireet ovat yhteneväisiä vaihdevuosioireiden kanssa ja naisten uniapnean epätyypillinen oirekuva hankaloittaakin usein taudin löytymistä.

Naisten uniapneatilanne on samankaltainen kaikissa Pohjoismaissa. Lääkärit ja hoitohenkilökunta, jotka eivät työskentele uniklinikoilla tai keuhko-osastoilla, eivät osaa tunnistaa uniapneaa. Naiset eivät yleisesti tiedä asiasta riittävästi, eivätkä osaa siksi vaatia tutkimuksia tai hoitoa.

Gynekologin kanssa keskustellaan jaksamisesta, hikoilusta ja tihentyneistä yöllisistä wc-käynneistä, mitkä ovat usein myös vaihdevuosioireita oireita. Näiden oireiden takana voi olla hoitamaton uniapnea, mikä olisi tärkeää tiedostaa.

Työterveyshuollolla ja gynekologeilla on keskeinen rooli ohjata väsymyksestä kärsivät työssäkäyvät naiset kuten miehetkin asianmukaisiin tutkimuksiin ja hoitoon.

Hoitamaton uniapnea ei mahdollista riittävää lepoa, vaan potilas herää aamulla päänsärkyyn ja kärsii päivittäin häiritsevästä väsymyksestä. Väsymys ja huono unen laatu vaikuttavat heikentävästi jaksamiseen ja pitkittyessään väsymys saattaa johtaa uupumukseen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat