Seinäjoki on kulttuurikaupunki

Seinäjoen kaupunginteatterin Pohjantähti on parasta, mitä tähän ikään olen ehtinyt teatterin lavalla nähdä. Aivan loistava suoritus, kunniaksi toiseksi tärkeimmälle – tärkein on kirjasto – kulttuurilaitoksellemme.

Linnan trilogia on kaunokirjallisuutta, ei historiankirjoitusta. Sen näkökulma on luokkasotaa käyneen punamustan rustholli-Suomen punaisen puolen, toki todellisuuspohjaista. Se ei tee oikeutta sille valkoiselle talonpoikais-Suomelle, joka lähetti useimmat jääkärit ja riisui venäläiset aseista.

Oikea puoli voitti, koska vain siten Suomesta – mutkan kautta – tuli itsenäinen. Mutta kosto oli kohtuuton, sitä on turha kiistää.

Ei noudattanut oikeisto Kyösti Kallion kehotusta Nivalan kirkossa 5.5.1918, että luovuttaisiin kostosta ja alettaisiin rakentaa maata, jossa ei olisi punaisia ja valkoisia, vaan isänmaataan rakastavia suomalaisia.

Kulttuurimakuni on aika vanhoillinen. Perinteinen teatteri miellyttää enemmän kuin kokeileva.

Konsertissa tykkään enemmän tutuista kuin tuntemattomista. Onneksi ”helppoja” klassikkojakin on aika usein tarjolla. Nyt meni Kaupunginorkesterin huippukooste päällekkäin Pohjantähden ensi-illan kanssa. Jarmo Anttila lupaili uusintaa.

Taidehallin ja museoiden näyttelyissä tapaan käydä. Edellisissä menee joskus yli hilseen, mutta vika ei ole enimmäkseen näyttelyissä.

Toivottavasti kulttuuri saa riittävää huomiota uudenkin organisaation aikana, kun se on nuorisotyön ja urheilun kanssa saman lautakunnan hallinnoitavana. Bisnesurheilun lobbausvoima on ihan eri volyymia, kun veronmaksajien miljoonia liikutellaan.

Kannattaisi harkita vaikkapa neuvottelukuntien nimittämistä ideoimaan ja valmistelemaan esityksiä lautakunnalle: omansa kulttuurille, liikunnalle ja nuorisolle.

Vaikka raskas soster-toimi siirtyy – onneksi – maakunnalle, jää hyvinvointi- ja ennaltaehkäisevä työ kunnalle.

Kulttuuri edistää terveyttä ja hyvinvointia, kirjasto ja teatteri siinä missä uimahallikin. Molemmat ovat meillä korkeatasoisia peruspalveluja. Älköön muitakaan unohdettako.

Seinäjoki on kulttuurikaupunki. Pidetään se sellaisena.

Kari Hokkanen

Tällä palstalla julkaistaan Kari Hokkasen kirjoituksia.