Ihmisen kokoinen kaupunki

Moni tuttavani – Seinäjoella ikänsä asunut tai tänne palannut – on kiitellyt kaupungissa sen inhimillistä kokoa. Tapahtumia, palveluita ja mahdollisuuksia on paljon, mutta lähellä. Kokonaisuus tuntuu hallittavalta ja ihmiselle sopivalta.

Seinäjoki on tavoitellut ja ollutkin viimeiset vuodet vahvalla kasvu-uralla. Osa kasvusta voidaan katsoa syntyneen luontaisesti, osa taas on syntynyt erilaisten valintojen ja onnistumisten myötä. Eikä kaupungin johto ole kynttilää vakan alla pitänyt. Kasvupotentiaalista ja pyrkimyksistä on muistettu johdonmukaisesti mainita erilaisissa tilaisuuksissa.

Kasvu- ja kokokeskustelussa on saavutettu yksi ärsyyntymispiste, sillä monet kaupungin käsittelemät investoinnit, kaavamuutokset ja toimet asuinalueilla ovat herättäneet myös voimakkaita vastareaktioita. Velkamäärä on kasvanut roimasti vuosikymmenen aikana, ja sen tarpeellisuuden perään jo ihan aiheestakin kysellään.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina runsaan keskustelun jälkeen kaksi kaavamuutosta. Kärjen–Pajuluoman alueelle hyväksyttiin laajennus, joka mahdollistaa vähittäiskaupan yksikön Ruukintien ja Palokärjen risteykseen. Kapernaumiin Ruukintien varteen lähelle vanhaa puutaloaluetta hyväksyttiin kaavamuutos, joka mahdollistaa viisikerroksisen talon rakentamisen.

Kärjessä asukkaat taistelevat metsäpaikkojensa puolesta ja Vapaudentien jatketta vastaan. Kapernaumissa asukkaat puolustavat omaleimaista kaupungin historiasta muistuttavaa aluettaan. Aapelinraitilla asukkaat haluaisivat säilyttää alueen alkuperäisen hiekkatien viemäri- ja sähköuudistusten puristuksessa. Pieniä ja suurempia taisteluita siellä täällä. Jotkut uudistukset liittyvät enemmän kaupungin kasvuun kuin toiset, mutta sama henki niissä on taustalla vastustamassa.

Olennainen kysymys kuuluukin, kokeeko yksittäinen kuntalainen, että hänen äänellään on merkitystä omaa asuinympäristöä koskevissa asioissa. On tilanteita, jolloin asukkaiden vetoomukset joudutaan perustellusti sivuuttamaan, mutta mikä on keskustelun henki. Komia kaupunki on saanut kasvun näyttämään itsetarkoitukselta, joka asukkaiden silmissä rusentaa alleen hyvät ja tarpeellisetkin aikeet.

Jos minulle kehuttu inhimillinen koko on Seinäjoen suurin valtti, ei sitä toivottavasti kovin halvalla hukata.

Tuomas Rauhala

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.