Sukupuolineutraali suomi

Yle sai uuden päätoimittajan Aamulehdestä. Tunnen Jouko Jokisen päätoimittaja-ajoiltani, jolloin hän oli Satakunnan Kansassa. Iso kaljupäinen mies, nyt pian kuusikymppinen. Ainakin ulkoiselta olemukseltaan sopiva normalisoimaan Yleä.

Siellähän jouduttiin merkilliseen hämmennykseen, kun jotkut toimittajat lakkasivat tottelemasta esimiehiään ja päätoimittaja savustettiin JSN:n myötävaikutuksella virastaan.

Jokinen avasi kautensa yllättävästi. Viimeisenä toimenaan Aamulehdessä päätoimittaja määräsi ottamaan käyttöön sukupuolineutraalit ammattinimitykset. Virikkeen hän kertoi tulleen 27-vuotaalta juristityttäreltään, jota pänni, kun sanottiin lakimieheksi.

Yle ei ole vielä saanut ukaasia, että eduskunnan puhemiestä pitää kutsua eduskunnan puheenjohtajaksi tai lautamiestä maallikkotuomariksi, mutta se lienee odotettavissa. ”Sukupuolittunut kieli on vallan väline”, sanoi Jokinen.

Ainakin Jokinen varmisti sen, etteivät telaketjufeministit nosta meteliä hänen sukupuolestaan, vaikka Ylen huipulla ei ole naista nähty sitten Hella Wuolijoen.

Minustakin mies- tai herrapäätteet joutavat vähitellen pois. Mitään ”vallankäytön välinettä” en niissä tunnista, mutta koomisilta ne joskus tuntuvat.

Mutta sitä en jaksa hyväksyä, että päätoimittajien käskytyksellä eri mediat alkavat käytellä nimityksiä, jotka poikkeavat laki- tai jopa perustuslakitekstistä ja aiheuttavat epätietoisuutta siitä, mikä on oikein.

Jos eduskunnan puhemiehestä halutaan puheenjohtaja, muuttaminen on eduskunnan eikä Aamulehden päätoimittajan asia. ”Maallikkotuomaria” ei lakiteksti tunne eikä sana lukijan mielessä käräjäoikeuden lautamieheksi hahmotu, vaikka lautamiehet tuomarinvastuulla toimivatkin.

Kuinkahan pitkälle nimikkeiden sukupuolineutralisoinnissa mennään? Saako Elisabet II pitää suomenkielisen tittelinsä, vaikka siinä feminiininen pääte onkin? Ja muuttuuko Victoria neutraalisti kruununperijäksi vai saako olla myös Aamulehdessä ja Ylessä yhä prinsessa?

Ainakin toistaiseksi Ruotsin naiset ovat kai vastalauseitta sietäneet sukunimiään, vaikka joutuvat olemaan miestenpoikia?

Sen jos minkä luulisi olevan ”sukupuolittunutta vallankäyttöä”.

Kari Hokkanen

[email protected]

Kari Hokkanen

Tällä palstalla julkaistaan Kari Hokkasen kirjoituksia.