Poliitikon suosikki: hyvä vero

Poliitikot rakastavat hyvää tarkoittavia veroja. Sellaisia ovat ekoverot, kuten autoilun verot, energiaverot ja asuntokaupan verot, sekä terveysverot, kuten alkoholi-, tupakka- ja makeisverot. Näiden verojen alentaminen ei kuulu juuri yhdenkään poliitikon ohjelmaan, vaikka juuri pienituloisten ostovoimaa poliitikot voisivat kulutusverojen alentamisella korjata.

Tupakkaveroon ehdotettu minimaalinen korotus leikkaa pienituloisten ostovoimaa. Todellisuudessa heidän ostovoimansa kasvaisi tuntuvasti, jos korotus vähentäisi tupakointia tai johtaisi lopettamiseen. Sitä Petteri Orpo ei kuitenkaan toivo, sillä verotuotto on mukava miljardi euroa vuodessa.

Myös alkoholin käyttöä yritetään rajoittaa verotuksella. Raitistuminen lisäisi pienituloisten ostovoimaa, mutta kasvattaisi valtion velkaa, sillä alkoholivero tuottaa peräti 1,5 miljardia euroa vuodessa.

Suomessa kamppaillaan mielikuvituksellisin perustein EU:n arvosteleman veron säilyttämiseksi."

Autoilun verottamista perustellaan muun muassa ilmastohyödyillä. Pääministeri Harri Holkeri lupasi 1988 luopua autoverosta, mutta ei siitä mitään tullut. Eihän miljardin euron vuosituloista voi luopua. Ruotsi luopui veroista 20 vuotta sitten EU:hun liittyessään. Suomessa sen sijaan kamppaillaan mielikuvituksellisin perustein EU:n arvosteleman veron säilyttämiseksi. Ruotsissa ja Norjassa autot ovatkin 5 000–10 000 euroa halvempia kuin Suomessa. Lisäksi ekoautoille annetaan verotukea.

Ajoneuvovero tuottaa vielä paremmin, 1,2 miljardia euroa vuodessa. Ajoneuvovero ja käyttövoimaverot ovat Suomessa 300 euroa korkeammat kuin Ruotsissa. Lisäksi valtio torjuu turhaa autoilua myös nestemäisten polttoaineiden verotuksella ja saa siinä sivussa lähes kolmen miljardin euron verotulot.

Energian verottaminen kuuluu myös ympäristöä kohentaviin keinoihin. Verojen osuus sähkölaskusta on lähes kolmannes, sähkön kulutuksesta jopa puolet. Valtiolle sähkö onkin runsauden sarvi, vero tuottaa peräti 4,5 miljardia euroa vuodessa. Niistä tuotoista on helppo tukea tuuli- ja aurinkovoimaa sadoilla miljoonilla vuosittain.

Asunto- ja kiinteistökauppaa verotetaan vuosittain 800 miljoonalla eurolla. Asumisen korkeita kustannuksia se selittää vain osaksi, sillä uuden asunnon hinnasta lähes puolet on erilaisia veroja.

Kommentit (6)

Kommentit

Hyvältä kuulostavilla veroilla markkinoidaan lisäveroja, joilla rahoitetaan eduskunnan säätämät menot sekä hyvältä kuulostavat tuet. Tänä vuonna veroja kerätään Veronmaksajain keskusliiton laskelmassa 5 600 M€ liian vähän ja erotus tullaan keräämään erilaisin veroin ja maksuin tulevina vuosina.

Autoverolla Eduskunta rahoittaa esim. kehitysavun. Koroman unohtamalla kiinteistöverolla, jonka tuotto on 1 670 M€, saadaan katettua osa asumistuesta ( asumistuki 1 269 + eläkeläisten asumistuki 586 + opiskelijan asumislisä152 M€).

Pienentämällä yhteiskunnan menoja verotkin kohtuullistuu eikä veroja tarvitsisi piilottaa hyvältä kuulostavien asioiden taakse.

Panem et Circenses

Asumisen tukia kun vähentää puoleen niin veroja voidaan laskea/velkaantumista n..miljardilla vuodessa !Maatalouden kansallisia tukia voi pudottaa myöskin n. puoleen nykyisestä säästö n, 400 -mijoonaa euroa vuodessa aluksi?

Isoisä

Ja kehitysavun voi lopettaa kokonaan, turha noita manjana-maita on tukea, ne laittaa rahat taskuunsa ja ostaa aseita ja huoria! Puupää-touhua työntää verorahojamme kankkulan kaivoon tuonne hiekka lentää korvien läpi ja kolisee mennessään - maihin!

LakeudenLukko

Se on suorastaan röyhkeätä että maanviljelijöille annetaan 25 miljoonan lisätuki paketti ja väärin muita yrityksiä kohtaan.Esimerkiksi kuljetusaloilla ollut vaikeampaa kuin koskaan viimeisset 8 vuotta ja konkursseja ennätysmäärä niin ei mitään tukea tai apua päinvastoin keskustan Berner tekee olot vaan vielä vaikeamaksi liikennekaarellaan.Nyt pitää kyllä maanviljelijän hyysääminen lopettaa ja siirtää rahat kannattavampiin kohteisiin eikä jatkaa tätä älytöntä touhua maassa missä sateet ja halla vie lähes aina kaiken.

Tatu

Jos rahaa annetaan niin koulutukseen laji-ja lajikevalintaan sekä puintien tekemiseen silloin kun on poutaa ja hyvää puintisäätä sitäkin oli.Kolme vuosikymmentä,v. 1987 edellinen kylmä ja sateinen kesä,, sitten sanoi silloinen maatal. ministeri kok. Pohjala että viljejälläkin pitää olla joku vatuu että ei kesäkuun 10 päivä kylvetä 100 hehtaria myöhäistää kevtvehnää ja sitten tullaan katorvauksia hakemaan?

Isoisä

Johannes Koroma

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen. [email protected]