Pacta sunt servanda

Seinäjoen kaupunginvaltuusto ja valtuustoryhmät joutuivat ongelmalliseen tilanteeseen sen jälkeen kun keskustan listalta valtuustoon valittu Piia Kattelus erotettiin puolueesta ja ryhmästään.

Ongelmaa ei olisi, jos hän noudattaisi kehotusta ja eroaisi keskustalaisena saamistaan luottamustoimista. Niistä tärkein on kaupunginhallituksen varapuheenjohtajuus.

Kattelus ei aio erota, koska tulkitsee edustavansa hallituksessa itseään ja äänestäjiään, joilta on saanut siihen valtuutuksen.

Tulkinta on väärä. Äänestäjät valitsivat hänet valtuutetuksi. Kaupunginhallituksessa hän on keskustan valtuustoryhmän luottamuksen ansiosta. Sitä luottamusta ei enää ole.

Eivät hallituksiin tai lautakuntiin valitut jäsenet edusta itseään, vaan niitä ryhmiä, joilta ovat saaneet valtuutuksen. Suurikaan henkilökohtainen äänimäärä ei niihin sinällään oikeuta, vaikka se tietenkin otetaan valinnoissa huomioon.

Kattelus ei aio erota, koska tulkitsee edustavansa hallituksessa itseään ja äänestäjiään, joilta on saanut siihen valtuutuksen.

Piia Kattelus on paikalla, jonka ryhmien neuvottelijat yksimielisesti vaalien jälkeen sopivat keskustalle. On keskustan valtuustoryhmän asia, hyväksyykö se edustajakseen puoluetta vaihtaneen.

Kaupunginhallituksen tai lautakunnan jäsen voidaan erottaa kesken kauden, mutta mutkan kautta. Ensin pitää erottaa koko toimielin ja sitten valita se uudelleen ilman jäsentä, johon epäluottamus kohdistuu.

Menettely edellyttää suurta yksimielisyyttä.

Ilkan maanantainen (9.10.) pääkirjoitus käsitteli kimuranttia tilannetta asiallisesti. Otsikko pelkisti osuvasti, että nyt testataan valtuustoryhmien moraalia eli noudatetaanko yksimielisesti hyväksyttyä sopimusta.

Olen pääkirjoituksen kanssa muuten samaa mieltä, mutta en siitä, että ongelma herättäisi muissa ryhmissä vain vahingoniloa.

Minusta vastaus Ilkan kyselyyn ( 4.10.) oli pikemminkin, että sopimusta kunnioitetaan, eivätkä toiset halua puuttua keskustan henkilövalintaan ”pitkällä tikullakaan”.

Yhteisten asioiden hoitaminen kunnassa on joukkuepeliä. Sen sujuminen riippuu pitkälle moraalista. Ellei sitä ole yksittäisellä pelaajalla, sitä pitää löytyä joukkueelta.

Tärkein ohje on se roomalaisen oikeuden prinsiippi, joka on tämän jutun otsikkona.

Suomeksi: sopimukset on pidettävä.

Kari Hokkanen

[email protected]

Kari Hokkanen

Tällä palstalla julkaistaan Kari Hokkasen kirjoituksia.