Menestystarina

Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun -ohjelma on menestystarina. Menestyksestä kertoo maailmanlaajuinen kiinnostus, joka tuo Seinäjoelle mediaa, tutkijoita, kouluttajia sekä kaupunkien ja hallinnon edustajia ympäri maailman. Kaikki haluavat tutustua toimintamalliin, joka on tuonut mahdollisuuden vaikuttaa globaaliin ongelmaan eli lasten lisääntyneeseen ylipainoon ja lihavuuteen.

Yksi uutisointi vaikutti keskeisesti maineen syntyyn. Maailman terveysjärjestö WHO nosti helmikuussa 2015 nettisivunsa pääuutisena esille Seinäjoen moniammatillisen toimintamallin esimerkkinä onnistuneesta mallista vaikuttaa lasten ylipainon ehkäisyyn.

Uutisointi synnytti kiinnostuksen, josta on syntynyt satoja uusia uutisia ”Seinäjoen mallista”, miksi toimintamallia hyvin nopeasti alettiin kutsumaan. Kiinnostus on ollut myös hämmentävää, sillä globaaliin kiinnostukseen ei Seinäjoella aluksi osattu varautua. Seinäjoen mallista on tullut oma tarinansa, joka elää omaa elämäänsä maailman medioissa.

Seinäjoen kaupunki on vastannut kiinnostukseen vahvistamalla niukkaa (=1 henkilö) hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikköään projektihenkilöstöllä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuella yksikössä toimii henkilö, jonka tehtävänä on mallintaa Seinäjoen mallia muille Suomen kunnille. Lisäksi yksikköön on palkattu määräaikainen tiedottaja huolehtimaan mediayhteyksistä.

Seinäjoki haluaa hyödyntää saavutettua huomiota. Yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa kehitellään koulutusvientiä. Seinäjoen yliopistokeskuksen kanssa edistetään teemaan liittyvää tutkimusta. INTO Seinäjoki on mukana hakemassa mahdollisuuksia hyödyntää saavutettua mainetta alueen yritysten toiminnassa ja markkinoinnissa.

Kansainvälistä yhteistyötä keskitetään 12.-15.3. 2018 Seinäjoella järjestettävään kansainväliseen ”The Healthy Kids of Seinäjoki” tapahtumaan, johon odotetaan vierailijoita ympäri maailman.

Kaiken mediamylläkän keskellä tärkeintä kuitenkin on itse toiminta. Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun -mallin kestävin tulos on sen vaikuttavuus jokaisen seinäjokisen lapsen ja perheen terveyteen ja hyvinvointiin.

Tärkein työ tehdään neuvoloissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa sekä kaupungin eri palveluyksiköissä (mm. ruoka, tila- ja liikuntapalveluissa). Seinäjoen mallin osaaminen on kaupungin henkilöstössä ja heidän tahdossa ja taidossa hyödyntää omaa ammattitaitoaan lasten hyväksi.

Erkki Välimäki

Kirjoittaja on Seinäjoen kaupungin kehittämisjohtaja

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.