Hybris tarvitsee kriitikkonsa

Suuri kiitos kuluneesta neljästä ja puolesta vuodesta teille lukijat, ilmoittajat, yhteistyökumppanit ja juttujemme onnistumiseen myötävaikuttaneet. Esittelemme ensi viikon lehdessä Seinäjoen Sanomien uuden päätoimittajan sekä toimitusta vahvistavan toimittajan, kun siirryn uusiin tehtäviin Seinäjoen ammattikorkeakoulun viestintään.

Ensimmäinen tehtäväni uudessa työssä ei itse asiassa eroa hirveästi nykyisestä. Ammattikorkeakoulu on esillä Studia-messuilla Helsingissä, ja olen kertomassa opinto- ja uramahdollisuuksia kartoittaville nuorille, mitä on tarpeen tietää Seinäjoesta. Ja miksi tänne kattaisi tulla.

Paljon on mukavaa kerrottavaa. Hyvät kouluttautumismahdollisuudet, yritteliäs ilmapiiri, alueen matala työttömyys, vireä kulttuurielämä, hyvät harrastus- ja liikuntamahdollisuudet sekä liikenneyhteydet, laaja asumisvaihtoehtojen kirjo, kökkähenkeäkin vielä. Monet ihmisen kokoisen kaupungin positiivista piirteistä ovat vieläpä valtakunnallisesti mitatut ja tunnustetut.

Uutispitoista ja monipuolista kaupunkilehteä on näistä syistä ollut erittäin antoisaa tehdä. Mediassa kerrotaan myös hyviä uutisia ja me, jotka niitä kirjoitamme, elämme usein myös mukana. Hyvät uutiset tuntuvat itsestäkin hyviltä. Epäkohtien kaivaminen ja onnettomuudet tuntuvat vastaavasti kurjilta, ja paikallistoimituksessa osuvat hyvin usein vielä lähelle.

Viime vuosien hyvän kierre on Seinäjoella synnyttänyt monella tavalla myönteisen me-hengen. Henki on kasvanut jopa siinä määrin vahvaksi, että kriittisten kysymysten kanssa on vaarana päätyä petturiksi tai omaan pesään paskojaksi. Epäkiitollinenhan tehtävä sillä on, joka joutuu hiljentämään volyymia kesken hyvien bileiden.

Hyvän yhteishengen keskellä kriittistä ajattelua ja kriittisiä kysymyksiä on kuitenkin yhä tärkeämpää pitää yllä. Samanmielisessä hybriksessä sokaistuu helposti sille, tehdäänkö nyt sittenkään oikeita asioita, mennäänkö kaupungissa oikeaan suuntaan ja terveeltä pohjalta. Vallan käyttämisestä tulee opposition puuttuessa pelottavan helppoa.

Siksi on kaikkien etu, että esimerkiksi toimittajat pystyvät tekemään oman työnsä hyvin. Seinäjoella on kokoonsa nähden suhteellisen rikas mediamaailma: Yle, maakuntalehti, kaksi kaupunkilehteä ja muut mediat päälle. Silti tämän hienon kaupungin asioista, ja varsinkaan niiden taustoista ei kirjoita kovinkaan moni toimittaja.

Kiitos teidän, olemme Seinäjoen Sanomissa saaneet sitä työtä tehdä.

Tuomas Rauhala

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja vielä viikon

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.