Karri KannalaKirjoittaja on Etelä-Suomen Media Oy:n paikallis- ja aluemyyntijohtaja.

Aktiivimalli on hyvä

Työttömien, ammattiliittojen ja opposition alkuvuosi on kulunut hallituksen lanseeraamaa aktiivimallia haukkuessa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne alitti riman ja kutsui aktiivimallia niskalaukaukseksi, jolla työtön teloitetaan. Ilmeisesti Rinne ja hänen porukkansa saavat käyttää omasta mielestään millaisia kielikuvia tahansa, mutta loukkaantuvat heti, jos joku esittää vastalauseen edes puoliksi yhtä räikeillä sanoilla.

"Aktiivimalli kehitettiin Juha Sipilän hallituksen, työvoimaviranomaisten, työnantaja- ja ay-järjestöjen yhteistyönä. Vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri, nykyinen STTK:n pääekonomisti Ralf Sund ehdotti sitä. Hän halusi palkita niitä, jotka todella haluavat työllistyä. Sundin mukaan aktiivimallin taustalla on useita tutkimuksia. Ne osoittavat, että taloudelliset kannustimet toimivat, kun työtöntä virkistetään työnhakuun.

Työministeri Jari Lindström (sin.) on kertonut, että aktiivimalli kelpasi ay-johtajille syksyllä 2016. Vasta Racinen agitaatio käänsi ay-johtajien takit. On valeuutinen väittää, etteivät Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tienneet mallista mitään.

Yli 100 000 on allekirjoittanut kansalaisaloitteen aktiivimallin kaatamiseksi. Sen alulle panijana on yhdeksän vuotta työtä vieroksunut Martin-Eric Racine. Hän ei ole suostunut ottamaan vastaan yhtään työpaikkaa, josta maksetaan alle 2 600 euroa kuukaudessa. Sairaanhoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja useiden kuntatyöntekijöiden keskiansiot ovat alle Racinen vaatimustason." Näin kirjoitti A.-P. Pietilä kolumnissaan 10.1.2018.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki jatkoi aktiivimallin puolustamista MTV:n haastattelussa. Hetemäen mukaan väärinkäsitykset mallista vievät huomion pääosioista. Verrattuna muihin maihin Hetemäki pitää Suomen aktiivimallia reiluna tapana lyhentää työttömyyttä.

Olen samaa mieltä: aktiivimalli on vuosikausiin paras ja tehokkain tapa saada ihmiset töihin ja samalla vähentää syrjäytymistä. Toivottavasti hallituksen kantti kestää ja mallista pidetään kiinni.

Vastaava päätoimittaja

Karri Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet