Päätoimittaja Kannala

Katse hihnan päähän

Koiran ongelmat harvoin johtuvat yksin koirasta. Katse pitäisikin kääntää hihnan toiseen päähän.

Älkää käsittäkö väärin, en vihaa koiria, päinvastoin, mutta en voi olla ihmettelemättä, kuinka mamman pikku puudelinuudelit välillä kaupungilla kulkevat.

Koirista on tullut perheenjäseniä ja niihin upotetaan valtavat määrät rahaa. Samalla koira inhimillistetään ja siltä odotetaan ihmismäistä käytöstä. Oletetaan, että koira ymmärtää, kun sille lässytetään, että eihän nyt noin voi tehdä, tuhma fifi.

Eläintenkouluttajan mukaan ongelma on sääntöjen ja rajojen puute. Kun hellyttävä pikku pentupallero tervehtii vierasta hyppimällä, se on vain suloista. Auta armias, kun pieni karvapallo kasvaa täysikokoiseksi, parhaimmillaan monikymmenkiloiseksi. Silloin ei enää ole hauskaa.

Olen lenkkeillyt useiden erilaisten koirien kanssa. Sellaisten, jotka kulkevat muutaman metrin edellä ilman hihnaa eivätkä ne piittaa rahtustakaan vastaantulevista koirista. Sitten on niitä, jotka haluaisivat leikkiä jokaisen vastaantulijan kanssa tai vaihtoehtoisesti tapella kaikkien vastaan tulevien koirien kanssa. Koiran luonne vaikuttaa, mutta myös hihnan toinen pää voi vaikuttaa.

Olen nähnyt koiraa kouluttavan ihmisen turhautumisen, kun lenkillä tulee vastaan jos jonkinlaista vipeltäjää. Kun koiraa yrittää opettaa ohittamaan toisista koirista välittämättä, vastaantulija päästääkin hihnaa vetävän karvapalleron nuuhkimaan. Ja ihmettelee, miksei muka saisi tervehtiä.

Aivan samalla tavalla kuin monella tuntuu olevan hukassa se, että lapsille pitäisi opettaa heti alkuunsa, ettei koiria mennä tervehtimään ilman lupaa. Lenkillä on koettu kauhunhetkiä, kun yhtäkkiä lapsi on hyökännyt halaamaan vieraita kohtaan epäluuloista koiraa. Sellaiseen on vaikea varautua, mutta seuraukset voivat olla todella ikävät.

Vastaava päätoimittaja
Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet