Lennu ja Rellu

Ennen pojan syntymää Suomen presidenttiperheen kolmanneksi tunnetuin jäsen oli Lennu-koira. Kiinan uutistoimistokin mainitsi vauvauutisen yhteydessä Lennun, joten ainakin miljardilla sikäläisellä on mahdollisuus tietää Suomen presidentin koiran nimi.

Ennen Lennua tunnetuin presidentinkoira oli Koiviston mopsi. Kun Manu valittiin presidentiksi 1982, vaali oli vielä välillinen, eli ensin valittiin 300 valitsijamiestä. Vaimo ja tytär valittiin hyvin suurilla äänimäärillä, ja moni arveli, että mopsikin olisi valittu, jos olisi ollut vaalikelpoinen.

Niinistö valittiin nyt vielä suuremman suosion saattelemana, joten kai Lennukin entisissä oloissa olisi läpi mennyt.

Otsikon toisen koiran isäntä oli Santeri Alkio. Päiväkirjoja toimittaessani kohtasin Rellun nimen kymmeniä kertoja. Harvoin Alkio unohti mainita Rellun, kun kuvasi paluutaan kotiin pitemmiltä matkoiltaan.

Pisimmän poissaolon, tammikuun puolivälistä Vappuun 1918, aiheutti punakapina, kun Alkio joutui piileskelemään henkipattona Helsingissä. Kun hän vihdoin pääsi kotiinsa, oli ensimmäinen vastaanottaja Rellu, joka ”rynkkäsi esiin kartanolta”.

Rellulle kävi onnettomasti, kun se jäi Matti Laurilan kuljettajan ohjaaman auton alle. Itku tuli Santeriltakin.

Alkio sai sitten kansanedustajatoveriltaan, kuulun jääkäritalon Hallan isännältä Juho Heikkiseltä uuden koiran, Mustin. Nimestä päätellen se oli karhukoira – Rellu oli suomenpystykorva. Päiväkirjoista päätellen Mustista ei tullut Rellun veroista.

Palataan alkuun, presidentilliseen vauvaan.

Kun Suomi monarkistien temppuilujen jälkeen 21.6.1919 lopullisesti päätettiin tasavallaksi, eduskunnan äänet jakautuivat murskaavasti 165 – 22.

Joku kuninkaallisten kaipuu näkyy jääneen kuitenkin elämään. Hovien häät ja lastensyntymät liikuttavat mieliä ja täyttävät naistenlehtien sivuja. Jos joku pääministerin tai presidentin rouva olisi kuollut auto-onnettomuudessa, ei huomiota olisi voinut verrata läheskään Dianan saamaan.

Ihan positiivista, että presidentti, niin ikämies kuin jo alkaa ollakin, on saanut aikaan herttaisen hovi-ilmiön tasavaltaan. Kuten sekin, että muistaa vähän toppuutella innokkaimpien intoa.

Kari Hokkanen

Tällä palstalla julkaistaan Kari Hokkasen kirjoituksia.