VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Paukaneva 1918

Eetu Lehtola.

Mikäli eläisimme Suomessa vuoden 1918 kevättä, kirjoittaisin tätä kolumnia vankileiriltä jostain päin Suomea. Kevään 1918 tapahtumat olivat ajaneet Suomen sekasortoiseen tilaan ja kiivaita taisteluja käytiin edelleen EteläSuomessa.

Punakaartilaisia ja muita vasemmistoliikkeen edustajia oli suljettu vankileireille ympäri Suomen. Myös useita Työväenyhdistyksen sekä SDP:n johtohenkilöitä pidätettiin epäiltynä osallisuudesta kapinaan ja vallankumouksen lietsomiseen. Lisäksi isoäitini isä oli pidätettynä Lahden Hennalan vankileirillä.

Seinäjoen Työväenyhdistyksen puheenjohtaja sekä monia johtokunnan jäseniä pidätettiin ja myös heidät kuljetettiin vankileireille. Kuukausien kuulusteluiden jälkeen heidät todettiin kuitenkin syyttömiksi ja vapautettiin. Kuitenkaan kaikki vangit eivät saaneet yhtä oikeudenmukaista kohtelua. Pikaisilla kenttäoikeuden päätöksillä tuomittiin ihmisiä ja heitä tuotiin ympäri maakuntaa Seinäjoelle teloitettavaksi. Seinäjoen rautatieasemalle kerättiin väkeä mm. Kokkolasta, Ähtäristä sekä Soinista. Rautatieasemalta vangit siirrettiin yhteiseen junaan ja heidät kuljetettiin rautateitse teloituspaikalle.

Teloituspaikka sijaitsee linnuntietä n. 3km päässä Seinäjoen keskustasta. Nurmon Paukanevalla on paikka, jossa teloitettiin kevään 1918 aikana yli 40 ihmistä. Uhrit haudattiin suonsilmään, josta heidät kuitenkin siirrettiin omaisten pyynnöstä kirkkomaahan vuosina 1919 ja 1944.

Toissapäivänä pidimme Paukanevalla tapahtumien 100- vuotismuistotilaisuuden. Tilaisuuteen oli saapunut paikallisia ihmisiä todella paljon. Huomionarvoista oli myös se, että paikalla oli valtiovallan edustajana puhemies Paula Risikko.

Toivon, että vuoden 1918 tapahtumat eivät tule koskaan toistumaan. Meidän täytyy aina pystyä yhteistyöhön yli puoluerajojen. Meidän täytyy arvostaa erilaisia aatteita sekä sananvapautta kaikissa muodoissa. Väkivalta ei ole koskaan keino ratkaista asioita vaan aina täytyy pyrkiä diplomaattiseen ratkaisuun. Tällöin vältymme syvien arpien syntymiseltä yhteiskuntaamme.

Paukanevan uhrien muistoa kunnioittaen,

Eetu Lehtola, puheenjohtaja, Seinäjoen Demarit

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet