Kari Hokkanen

Kolumni: Kumpi voitti?

Hallitus haluaa pienen lainmuutoksen helpottamaan henkilöperusteisia irtisanomisen ehtoja pienimmissä yrityksissä. Se ja yrittäjät uskovat työhönottokynnyksen siten madaltuvan.

Ay-liike tulkitsee sen hyökkäykseksi itseään kohtaan ja käynnisti kovat vastatoimet lakkoja myöten. Kunnissa häiriöt olivat pieniä – ja toivat palkanmaksajalle säästöjä – mutta teollisuus kärsi kymmenien miljoonien tappioita.

Oli alettu ampua tykillä kärpästä, sanoi pääministeri.

Kärpässarjaa kiistan näkyvä kohde onkin. Se koskee marginaalista joukkoa omasta syystään huonosti töistään suoriutuvia, joista on harmia paitsi työnantajalle myös työtovereille.

Kyse onkin vallasta. Ay-johtajat eivät salli säädettävän lakeja, joille eivät ole antaneet ns. kolmikannassa hyväksyntäänsä.

Perustuslain mukaan lainsäädäntövalta kuuluu eduskunnalle, jolle esitykset valmistelee sen luottamusta nauttiva hallitus. Sipilä mittautti eduskunnan tahdon ja sai selvin numeroin valtuudet ja velvoituksenkin jatkaa lain valmistelua.

Eduskunnan tahto ei ay-päälliköiden päätä kääntänyt. Hallitusta vaadittiin antautumaan eli lopettamaan lain valmistelu, kunnes on saanut ”puhtaalta pöydältä” aloitettavissa neuvotteluissa heiltä luvan. Ellei, maa pysähtyisi.

Puolijulkista tukea tuli pörssipääoman edunvalvojalta EK:lta. Ei sekään halua valtansa kapenevan hallituksen tai pikkuyrittäjien SY:n hyväksi.

Sipilä perääntyi sen verran, että sai lakot loppumaan. Hänen kompromissiehdotuksensa ajanee saman asian työllistämispuolella.

Periaatepuolella ay-liike sai pistevoiton. Sillä on kyky tuottaa kansantaloudelle niin isoja vahinkoja, että hallitusten ja eduskunnan on pakko nöyrtyä. Ei sen tarvitse vastata kilpailukyvystä tai työllisyydestä, ja kustannukset lankeavat lopulta kaikille veronmaksajille.

Gallupit kertovat pian, kuinka edistyi akuutti tavoite, saada pääministeriksi takuuvarma ay-edun vartija.

Lapuanliike vaati kesällä 1930 Kallion hallitusta eroamaan, muuten uhkaisivat vakavat häiriöt. Kallio pyysi ja sai eduskunnalta luottamuslauseen, mutta erosi heti.

Ulkoparlamentaarinen mahti jyräsi parlamentaarisen demokratian silloinkin.

Kari Hokkanen

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet