Kari Hokkanen

Kirkon vaaleissa tuttuja tuloksia

Kirkon vaalien äänestysprosentti laski taas vähän. Turha murehtia. Ne äänestävät, joita seurakunnan hengellinen ja maallinen toiminta kiinnostaa.

Äänestämättömät lienevät likimain tyytyväisiä, tyytymätönhän voi vapaasti lähteä. Kun 70–80 prosenttia haluaa kansankirkon jäseninä pysyä, ei isompaan huoleen ole aihetta.

Seinäjoella äänestettiin keskiarvoa vilkkaammin, vähän vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Muutokset olivat pieniä. Keskustan lista sai taas eniten, 3 700 ääntä, tuhat enemmän kuin kokoomuksen. Demarit jäivät 800:aan.

Kaikki avoimesti poliittiset ryhmät menettivät paikan. Keskustan ryhmässä on nyt 17, kokoomuksella 12 ja SDP:llä kolme.

Kirkkoneuvoston ja kappelineuvostojen voimasuhteet pysynevät ennallaan. Uusi kahden paikan liberaaliryhmä ei niihin yllä, eikä Elävien Kivien yhden paikan voitto riitä lisäpaikkoihin neuvostoissa.

Seurakuntavaaleja on totuttu pitämään paikallisina esi- ja välivaaleina, osuuskaupan ja -pankin edustajiston vaalien tapaan. Puolueet mittaavat niissä järjestöjensä kuntoa hankkiessaan ehdokkaita ja innostamalla äänestämään.

En ymmärrä, miksi osuuspankit luopuivat suhteellisesta vaalista. Ainakin EPOPissa äänestysprosentti laski, kun puolueiden kiinnostus laimeni.

Keskustan perusporukka on uskollista, vaikka media murjoo pääministeripuoluetta räävittömästi eikä piiritason järjestötyössäkään näy olevan kehumista.

Oppositiolle kävi huonommin. Seinäjoellakin SDP kutistui eikä persuja ja vihervasemmistolaisia valittu.

Seinäjoella keskusta lähtee hyvistä asemista kohti historiallista tavoitetta, omaa kansanedustajaa.

Eräs emerituspiispa sanoi seuraavansa huolestuneena kirkossa ja kirkosta käytävää keskustelua, jota hallitsevat ääripäät. Varsinkin ”hyvin ahdasmieliset liberaalit” käyttävät ylimitoitettua ääntä.

Tietysti meilläkin mielipiteet vaihtelevat, mutta tuskin se pääsee ilmapiiriä myrkyttämään. Seurakunta on hyvässä kunnossa, sekä talouden että toiminnan puolesta.

Jotakin kertoo jälleen yhteisvastuukeräyksen ykkössija isojen seurakuntien sarjassa.

Kari Hokkanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet