VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Kolumni: Venäjä-naapuruus sanelee Suomen reaalipolitiikan

Vaalien alla eri tahot kalastelevat ääniä ehdottamalla, että Suomi voisi irtautua monista kansainvälisistä ja eurooppalaisista sopimuksista tai vähintäänkin pysyä uusien sellaisten ulkopuolella. Teoriassa kaikki on mahdollista, ja kaikkea pitää aina punnita, mutta käytännössä Suomella ei ole varaa suhtautua erilaisiin kansainvälisiin sopimuksiin pelkkinä tapauskohtaisina sopimuksina, vaan niitä on arvioitava aina suhteessa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan. Suomen linja on ollut liittoutua länteen mahdollisimman syvästi, poislukien sotilaallinen liittoutuminen, ja ylläpitää mahdollisimman hyvin kansainvälistä oikeutta. Nato-yhteistyötäkin on syvennetty eikä Nato-jäsenyyttä ole suljettu pois.

Venäjä ei ole enää sama valtio kuin 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa. Krimin miehitys ja muu vaikuttamistoiminta ovat sittemmin näyttäneet, että kyseessä on edelleen yhtä röyhkeä ja vaarallinen naapuri kuin joskus kauan sitten. Venäjä ei näytä muuttuvan, vaan se aina ennemmin tai myöhemmin kiristää otettaan kaikista sellaisista tahoista, joihin sillä vain suinkin on vaikutusvaltaa, jos olosuhteet antavat mahdollisuuden. Kaikki keinot ovat tarvittaessa käytössä.

Vain syvä läntinen yhteistyö takaa Suomelle sen, että Venäjän vaikuttamistoimet Suomea kohtaan kiinnostavat muitakin kuin suomalaisia. Niillä, joilla ei ole Venäjän kanssa pitkää rajaa tai rajaa ollenkaan, on helpompi noukkia rusinoita pullasta eli olla valikoivampia kansainvälisten sopimusten ja sitoumusten suhteen. Ne eivät tarvitse vakuutuksia suhteissaan Venäjään, toisin kuin pieni rajavaltio Suomi. Ne voivat suhtautua erilaisiin sopimusehdotuksiin ja sopimuksiin tapauskohtaisesti, koska niiden ei tarvitse turvallisuuspoliittisen etunsa takia kuulua joihinkin tiettyihin maaryhmiin.

Pelkillä ystävällismielisillä suhteilla Venäjään Suomi ei saa Venäjältä mitään positiivista erityiskohtelua. Maantieteellisen sijaintinsa takia Suomi ei koskaan pysty noukkimaan rusinoita pullasta, mutta voimme valita syömmekö mieluummin lännessä vai idässä leivottua pullaa.

kansanedustaja (sin.)
Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet